Zaakvoerders Kurt en Laetitia van restaurant Copains. Foto mdt Zaakvoerders Kurt en Laetitia van restaurant Copains. Foto mdt

Gerenommeerd burgerrestaurant in Tervuren sluit de deuren: “Met pijn in het hart”

Restaurant Copains in Tervuren, dat in 2022 nog de prijs won voor beste hamburger van de Benelux, zal de deuren niet meer openen. Dat maakt de zaak zelf bekend via sociale media. De oorzaak ligt bij problemen met het huurpand. “Het vertrek steekt, want het draaide daar erg goed”, zegt zaakvoerder Kurt Singulé (43), die zijn hamburgers voortaan elders gaat verkopen.

Copains, gelegen langs de N3 in Tervuren op de grens met Wezembeek-Oppem, opende de deuren in augustus 2021. Al snel verwierf zaakvoerder Kurt Singulé bekendheid door zijn hamburgers. Enkele maanden na de opening werd Kurts burger Flandrien derde in de wedstrijd van Best Burger Benelux, georganiseerd door L.A. Streetfood.

Een jaar later, in 2022, nam de Bertemnaar opnieuw met succes deel aan de wedstrijd. Met de hamburger Blue Bayoo, bestaande uit onder meer blauwe schimmelkaas, werd Copains de officiële winnaar van de Best Burger Benelux. Net na de jaarwisseling stopt het verhaal echter plots voor Copains op de locatie langs de N3.

Brandveiligheid

“Volgens een deskundige was er een te groot gevaar op het vlak van brandveiligheid van het gebouw, waardoor het er niet langer verantwoord was om onze zaak in het gehuurde pand uit te baten”, vertelt Kurt. “Ondanks een veroordeling door de rechtbank aan de verhuurder werden er nog geen werken uitgevoerd. Daarnaast werd het pand verkocht aan een nieuwe eigenaar, waardoor wij er geen noodzakelijke aanpassingen meer uitvoeren.”

“Het vertrek steekt natuurlijk, want het draaide daar erg goed. Bovendien waren we elk weekend volzet via reservaties. We hadden van de locatie op zeer korte tijd opnieuw een bloeiende zaak gemaakt en een goeie naam opgebouwd. Het gaat dus niet om een faillissement.” Wat er in de plaats van Copains komt, is niet geweten.

“Het is dus vanzelfsprekend met pijn in het hart dat we vertrekken”, gaat Kurt verder. “Al moet je als ondernemer steeds vooruit en jezelf telkens opnieuw heruitvinden. Van deze tegenslag willen we een opportuniteit maken.”

Hamburgerfans en trouwe klanten kunnen op hun beide oren slapen, want de bekroonde burgers van Kurt zullen niet van de aardbol verdwijnen. In zijn andere zaak, het Spaans Huis middenin het Park van Tervuren, zullen alle gerechten die onder Smoak Streetfood BBQ vallen, zoals de hamburgers, nog altijd verkrijgbaar zijn.

“Gieren op de loer”

“In het weekend kan je er alles van Smoak dus nog bestellen”, aldus Kurt. “Dat kon voordien ook al, dus dat verandert niet. Het aanbod op de weekdagen wordt wel omgegooid, omdat we dan een compleet ander publiek over de vloer krijgen. Wat het nieuwe aanbod juist is, houden we graag nog even geheim. Er liggen namelijk enkele gieren op de loer die ons steeds proberen te kopiëren. We kunnen wel al verklappen dat het een uniek concept wordt in de wijde omgeving, en dat er ook zal over gesproken worden.”

“Hoe we verder naar de toekomst kijken? Na al twee jaar weer enorm succesvol te zijn op de Leuvense kerstmarkt krijgen we ook aanvragen voor privé-events en bedrijfsfeestjes, dus dat willen we verder uitbouwen. Zo is het de bedoeling dat we een coole foodtruck aanschaffen. Daarvoor willen we dan wellicht een crowdfunding of iets dergelijks opstarten, maar meer daarover in de loop van het jaar”, besluit Kurt.