Nieuws Vlaams Brabant Grote kansen voor Leuvense ondernemers in New Delhi

Grote kansen voor Leuvense ondernemers in New Delhi

Grote kansen voor Leuvense ondernemers in New Delhi

handelsmissieEen delegatie van Leuven Mindgate is terug van een handelsmissie naar India. Het Leuvense potentieel rond gezondheid en hightech werd er met succes in de kijker gezet. Hoofdstad New Delhi wil samenwerken met Imec, UZ Leuven, KU Leuven en Materialise.

De Indiase premier Narendra Modi wil honderd steden omvormen tot zogenaamde slimme steden, die vernieuwende technologieën inzetten om sociale, economische en ecologische problemen op te lossen. Daarbij wordt onder meer gedacht aan het meten van lucht- en waterkwaliteit en het bewaken van het openbaar domein met camera’s. Kortom, met ict het dagelijks leven comfortabeler en veiliger maken.

“Het was het ideaal moment om de Leuvense wereldtop rond hightech en gezondheid voor te stellen”,  zegt de Leuvense schepen van Economie Mohamed Ridouani. “Onze bedrijven en instellingen kunnen een aanzienlijke bijdrage leveren voor de gezondheidszorg in India en tegelijk een nieuwe afzetmarkt aanspreken.”

“Onze handelsmissie is een succes te noemen. New Delhi en Leuven kunnen elkaar heel wat bieden”, stelt Peter Van Biesbroeck, directeur van Voka Vlaams- Brabant. “De noden rond gezondheidszorg, propere lucht en water zijn groot in India. Hier liggen grote kansen voor onze ondernemers.”

Zo zal Materialise meewerken aan een proefproject in New Delhi dat gezondheidszorg en 3D-printing samenbrengt. Materialise kan goedkoop 3D-prints maken van menselijke organen die als model dienen voor chirurgen voor ze aan operaties beginnen.

Een andere samenwerkingsovereenkomst werd afgesloten tussen UZ Leuven en het nanotechnologiebedrijf Imec met het All India Institute Of Medical Science, een publiek academisch ziekenhuis. Het gaat om uitwisseling van expertise en het gezamenlijk opzetten van onderzoeksprojecten.

Ook voor de monitoring van de lucht- en waterkwaliteit zal Imec een project uitwerken. Op basis van die gegevens kan het stadsbestuur van Delhi het verkeer bijsturen en de juiste waterzuiveringsprojecten opzetten.

In het najaar staat een bezoek van een Indiase delegatie aan Leuven gepland om de afspraken te concretiseren.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.