brouwerij

Honderden bezoekers komen de meest duurzame brouwerij van het Pajottenland ontdekken: “We hebben ons eigen circulair systeem opgezet”

PEPINGEN - De Cort Distillery en de Brouwerij Van ’t Pajottenland huizen sinds enkele maanden samen in de gebouwen van de vroegere Aveve in Pepingen dat tot Wild Site werd omgedoopt. Zondag nam de Wild Site deel aan de Dag van de Landbouw en dat zorgde voor een echte stormloop. Vooral de manier waarop brouwerij en stokerij de energiecrisis aanpakken, wekte veel belangstelling.

 

Honderden bezoekers moesten brouwer Koen Christiaens en distilleerder Manu De Cort zondag rondleiden langs hun beide installaties. De bezoekers maakten er kennis met het verhaal van Koen die op een dag kwam aankloppen bij Manu met de vraag naar ruimte om er zijn lambiekvaten te laten rusten.

“We zaten meteen op dezelfde golflengte en een uur later waren de eerste plannen om samen te werken gesmeed”, zegt Manu. “Toen de oude Aveve te koop kwam, was het hek helemaal van de dam. De oude versleten betonnen Aveve-gebouwen werden omgevormd tot de gezellige Wild Site waar voortaan de wilde gisten het voortouw nemen.”

Unieke concept

Een lambiekbrouwerij en een stokerij op eenzelfde locatie, met mogelijkheid om dit later nog uit te breiden met een mouterij is uniek in de wereld. “Dit unieke concept is eigenlijk vandaag een beetje onze redding in deze moeilijke tijden van energiecrisis”, vertellen Manu De Cort en Koen Christiaens. “Omdat energie vandaag duur is en duurzaamheid vandaag het codewoord is, zochten we naar een manier om energiezuinig te werken.”

“Als ik dranken stook, heb ik hectoliters warm water over en dat is net wat Koen nodig heeft om te kunnen brouwen. Zo kunnen we alles recupereren. Hebben we nog warm water over, dan verwarmen we hiermee onze bar en zaal waar we groepen ontvangen. Toen we dit bedachten was er van een energiecrisis nog lang geen sprake, maar we zijn ontzettend blij dat we deze stap hebben gezet. We hebben nog wel externe energie nodig, maar niet zoveel als mochten we niet geïnvesteerd hebben in de recuperatie van ons warm water.”

“Verder werken we beiden met ingrediënten uit de buurt. De draft die overblijft na het brouwen gaat naar de boeren in de buurt terug als veevoerder. Zo hebben we ons eigen Pepingens circulair systeem”, vertelt Manu. “Ook de flessen die we gebruiken zijn van gerecycleerd glas. Daarom hebben we beslist om onze gekende scheve flessen waarmee we destijds onze gins van Ground Control in de markt hebben gezet niet meer te laten produceren omwille van de ecologische voetafdruk.”