2 Archiefbeeld: storytelling rond witloof. Credit: provincie Vlaams-Brabant.

Horeca-opleidingen moeten meer witloof op menukaart toveren

KAMPENHOUT/ZEMST/HAACHT/KORTENBERG  - In samenwerking met de vormingsorganisatie Horeca Forma heeft de provincie Vlaams-Brabant dinsdag een witloofopleiding georganiseerd voor horecapersoneel in het Labo Café in Kampenhout. Bedoeling was om de brede variëteiten van de groente beter te leren kennen. Het was de eerste keer dat de provincie een streekproduct op deze manier in de kijker zet.

Tijdens twee workshops leerden de 24 deelnemers (uit Steenokkerzeel, Zemst, Haacht, Kampenhout, Keerbergen, Boortmeerbeek en Kortenberg) ofwel op een gevarieerde manier koken met witloof, ofwel leerden ze het verhaal achter witloof op een inspirerende manier vertellen. Het kookgedeelte, met de jonge groentechef Pieter-Jan Lint, focuste op andere gerechten dan de gekende witloof-ham-kaasschotel.

Witloofpralines 

Zo werden er bijvoorbeeld witloofpralines, witloofkroketjes en witloofcannelloni gepresenteerd. De tweede workshop werd gegeven door storyteller Kevin Strubbe. Strubbe leerde de deelnemers om het verhaal achter witloof te vertellen. Zaken als de teelt die of het vakmanschap dat bij het product komen kijken, werden meegenomen.

Verhaal meegeven 

"Het is mooi om de witloof op iemands bord te toveren", zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor Toerisme in Vlaams-Brabant. "Maar wij gaan nog een stapje verder: wij proberen het verhaal mee te geven, zodanig dat de toeristische en gastronomische beleving voldoende tot zijn recht komt."

Andere streekproducten

"Het project is een succes", zegt Sara Palmaers van Toerisme Vlaams-Brabant. "De plaatsen waren in een mum van tijd volzet. Bedoeling is om in de toekomst ook voor andere streekproducten die typerend zijn voor Vlaams-Brabant, zoals asperges, lambiek of geuze en hopkeesten, een horecaopleiding te voorzien."

Horeca Forma 

De opleiding werd samen met vormingsorganisatie Horeca Forma georganiseerd.