Jacob’s conceptstore

Kleine handelaars wachten nog steeds op geld van failliete Jacob’s Conceptstore, meer dan 2 miljoen euro schulden

Veel kleine handelaars die hun producten verkochten in de winkels van het failliete Jacob’s Conceptstore wachten nog altijd op hun geld. In een paar jaar tijd groeide de winkel als een kool en gingen er liefst 22 vestigingen open in België. Maar de laatste tijd ging het bergaf met de conceptstore en eind mei vroeg de keten het faillissement aan. Sinds de opening van het faillissement meldden zich al 364 schuldeisers, goed voor meer dan 2 miljoen schulden.

Dat zoveel schuldeisers zich op korte tijd aanmeldden is volgens Jan Braeckmans, curator van Jacob’s, opmerkelijk. “Vlak na de opening van het faillissement meldden zich dagelijks wel tien schuldeisers aan. Dat aantal is intussen opgelopen tot 364, goed voor een totaal passief van meer dan twee miljoen euro”, aldus Braeckmans.

Het aantal schuldeisers is volgens de curator zo hoog omwille van het zakenmodel en de schaal van de cadeauketen. Kleine handelaars maakten gebruik van een winkelruimte die Jacob’s hen ter beschikking stelde. De verkoop van deze producten werd afgerekend via een centraal kassasysteem. Jacob’s ontving het geld op zijn rekening met de belofte het door te storten naar de handelaars, met aftrek van een commissie voor het gebruik van de winkelruimte. “Met een gemiddelde van dertig handelaars in een twintigtal vestigingen, kom je al snel aan veel schuldeisers”, weet Braeckmans.

LEES OOK. Handelaars trekken aan alarmbel: “Jacob’s Conceptstore moet ons nog tienduizenden euro”

In werkelijkheid zou het geld niet altijd correct doorgestort zijn naar de handelaars en werd het gebruikt om andere schulden van de onderneming te betalen. Omdat de onderneming zoveel winkellocaties huurde, zijn ook de schulden aan verhuurders van de winkelruimtes aanzienlijk. De kans dat alle schuldeisers ooit hun geld zullen zien, is volgens ingewijden klein.

Doorstart?

De problemen rond Jacob’s Conceptstore begonnen begin 2024, toen enkele handelaars aan de alarmbel trokken nadat ze niet meer werden betaald voor hun verkochte goederen. Voormalig zaakvoerder Thomas Nouws beloofde hen spoedig te betalen, waarna sommigen ook daadwerkelijk achterstallige sommen ontvingen. Van wie toch in de kou bleef staan, waren er velen die startten met een invordering via een incassobureau.

LEES OOK. Handelaars van Jacob’s Conceptstore schrijven open brief: “Nieuwe winkels openen, maar wij hebben nog 45.000 euro tegoed”

Opvallend is dat Nouws ondanks de financiële problemen en de hoge schuld bleef investeren in nieuwe winkels. Zo opende hij begin dit jaar nog een gloednieuwe, gerenoveerde winkel van Jacob’s in Leuven. Ook met winkelcentrum Promenade in Kapellen sloot Nouws vlak voor het faillissement nog een nieuwe huurovereenkomst af.

Of de winkels blijven bestaan, valt nog af te wachten. Er zou worden gepraat over een doorstart.