Themabeeld bouw Foto: Marc Herremans.

Koudemaatregelen in de bouw

Voor het eerst dit najaar worden we met winterse temperaturen geconfronteerd en dus is het voor de bouw, en zeker voor bouwbedrijven met veel buitenwerken, aangewezen om de nodige maatregelen te nemen. Een aantal van deze maatregelen is verplicht wanneer de temperatuur onder 5 graden Celsius gaat.

Het KMI voorspelt nog een hele week nachtvorst en soms ook vriestemperaturen overdag. Voor bouwbedrijven is het dan aanpassen geblazen, want koude heeft een impact op de gezondheid en de veiligheid van hun werknemers. Stevige kou brengt bepaalde risico’s met zich mee: onderkoeling, bevriezing of vrieswonden en zelfs musculoskeletale aandoeningen. Neerslag zoals regen, sneeuw en ijzel verhoogt bovendien de kans op ongevallen, met als koploper uitglijden en vallen. Koude en vorst verkleumen ook de vingers, waardoor iemand minder grip heeft op het werkmateriaal. En vermits sommige producten zoals paraffine en butaan door de koude anders reageren, verhoogt het brand- of ontploffingsgevaar.

Intensief of stilstaand werk beperken

“Om al die redenen neemt de bouw de nodige maatregelen om de werknemers voldoende te beschermen tijdens koude dagen”, weet Niko Demeester, CEO van Embuild. Het gaat onder meer om beschermingskledij tegen neerslag en kou en een warme binnenvoering of oorverwarmers toevoegen aan de helm. Ook worden werkplekken voorzien van voldoende verwarmingstoestellen en van voldoende verlichting. Het is ook aan te raden om een taakrotatie in te voeren om werken in de kou af te wisselen. Bovendien wordt intensief werk zoveel mogelijk beperkt om zweten te voorkomen, maar ook stilstaand werk wordt best voorkomen. Voor de veiligheid en tegen de koude kan men steigers afdekken met zeilen en zout, zand of as strooien om niet uit te glijden.