Nieuws Vlaams-Brabant Europees distributiecentrum van Toyota viert 30 jaar: “Nog 29 medewerkers van in de begindagen”

Europees distributiecentrum van Toyota viert 30 jaar: “Nog 29 medewerkers van in de begindagen”

Europees distributiecentrum van Toyota viert 30 jaar: “Nog 29 medewerkers van in de begindagen”

DIEST – Het Europese distributiecentrum voor onderdelen van Toyota in Diest bestaat precies 30 jaar. In die periode is het aantal jobs gestegen van 80 tot 1.165. Van die eerste 80 werken er nog 29 werknemers bij het bedrijf.

“Ons distributiecentrum heeft nu een oppervlakte van 100.000 meter”, zegt Andy Sinton, Head of Parts Supply Chain bij Toyota Motor Europe. “Bij de start in 1992 bedroeg de oppervlakte van Toyota Parts Centre Europe (TPCE) 38.000 vierkante meter. De vestiging is dan ook twee keer uitgebreid. Een eerste keer gebeurde dat in 1999, de tweede in 2006. TPCE is een erg milieuvriendelijke en duurzame vestiging. In 2010 werden bijvoorbeeld 12.800 zonnepanelen op het dak gelegd.

De vestiging ontvangt en verdeelt nu 60 miljoen onderdelen per jaar of 250.000 per dag. Het distributiecentrum heeft 229.000 soorten onderdelen in voorraad. “We leveren nu aan 44 landen”, legt Andy Sinton uit. “Dagelijks komen hier 101 vrachtwagens toe en er vertrekken er 115. De lokale distributie gebeurt via een partner, die ook de distributie van BMW-onderdelen doet. Dankzij die samenwerking kunnen we heel snel leveren.”

Japanse cultuur

TPCE stelt nu 1.165 mensen tewerk. Het gaat om 166 kantoorfuncties, 916 in het magazijn en 83 andere banen, zoals onderhoud, catering, veiligheid, enzovoort. Het bedrijf begon in 1992 met 80 mensen. 29 van hen werken er nog altijd. Gerry Serre uit Scherpenheuvel-Zichem is een van hen: “In 1992 was ik pas afgestudeerd en ik was op zoek naar een job. Toyota trok me erg aan. Doorheen de jaren ben ik kunnen groeien naar de job van senior manager nu. Mijn naaste collega’s zijn ook mensen van toen. Onze band gaat trouwens veel verder dan louter collega’s zijn. Buiten het werk gaan we ook samen fietsen.”

Liesbeth Vandenplas uit Diest, 29 jaar dienst, voelt zich in de Japanse bedrijfscultuur helemaal thuis: “Het Japanse kaizen geldt hier ook: medewerkers die zelf een bijdrage kunnen leveren om het werk te verbeteren en daarvoor ook worden beloond, tot zelfs een reis naar Japan.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.