Nieuws Vlaams-Brabant Nooit zoveel faillissementen in Vlaams-Brabant, vooral bouwbedrijven getroffen

Nooit zoveel faillissementen in Vlaams-Brabant, vooral bouwbedrijven getroffen

Nooit zoveel faillissementen in Vlaams-Brabant, vooral bouwbedrijven getroffen

In de maand november gingen in totaal 817 Belgische bedrijven failliet, blijkt donderdag uit cijfers van studiebureau Graydon. Dat aantal brengt het totaalniveau van dit jaar op 8.992. In de provincie Vlaams-Brabant sneuvelt het faillissementenrecord.

In Vlaams-Brabant is het aantal faillissementen in de periode januari-november nooit hoger geweest dan dit jaar. Met 681 faillissementen wordt het eerdere hoogste peil van 2019 (dat 642 bedraagt) aanzienlijk overschreden.

De stijging situeert zich vooral in het arrondissement Halle-Vilvoorde (+65,3%). Op sectorniveau is de bouw (156) een uitschieter. Horecazaken (108) en dienstverleners aan bedrijven (106) vervolledigen de top drie in de provincie.

Spookbedrijven

In Vlaanderen blijft het aantal faillissementen met 5.218 nipt onder dat van pre-covid (5.237 in 2019). Ten opzichte van 2021, toen het aantal faillissementen artificieel laag lag wegens de steunmaatregelen van de overheid, was er dit jaar al een spectaculaire stijging van meer dan 60 procent.

De afbouw van coronasteun aan bedrijven en de energiecrisis zijn belangrijke oorzaken van die toename. Maar er is meer aan de hand, onderstreept Graydon. “Verschillende rechtbanken zetten zich volop in voor het opsporen en elimineren van spook- en frauduleuze bedrijven”, klinkt het.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.