Nieuws Vlaams Brabant Ongezien in Vlaanderen, Befutura ontzorgt tot 3.000 gezinnen tijdens collectief renovatietraject

Ongezien in Vlaanderen, Befutura ontzorgt tot 3.000 gezinnen tijdens collectief renovatietraject

Ongezien in Vlaanderen, Befutura ontzorgt tot 3.000 gezinnen tijdens collectief renovatietraject

LEUVEN – Befutura, de Leuvense begeleider van collectieve renovatieprojecten, zal meer dan 3.000 gezinnen in Hasselt een persoonlijke begeleiding aanbieden, van analyse tot werken, in het verduurzamen van hun woning. Nog nooit werd een project met deze omvang toegepast in Vlaanderen.

Met een ontzorgend, persoonlijk aanbod en een collectieve aanpak wil de stad Hasselt in drie wijken alle hordes naar een energiezuinige woning in één klap wegnemen. Voor de ontzorging doet de stad een  beroep op het Leuvense Befutura, begeleider van collectieve renovatieprojecten. “We zijn de ‘partner in het veld’ van de stad, met nauwe contacten met de inwoners. We gaan van deur tot deur het traject uitleggen en opvolgen, met gegevens op maat. Eerst voerden we een scan uit van het energieverbruik in alle Hasseltse wijken om te detecteren welke straten en wijken het grootste renovatiepotentieel hebben. Uit de cijfers blijkt het enorme potentieel in de drie gekozen wijken”, zegt Sebastian Matoso van Befutura.

Totaaloplossing

Befutura biedt een totaaloplossing om het tempo van energetische renovaties omhoog te jagen. De start-up, die steun krijgt van Start it X, ontwikkelde een model dat steden en gemeenten helpt om in hele straten en zelfs wijken collectieve renovatieplannen op te zetten. Met software koppelen ze openbare data (de geometrie van gebouwen, het bouwjaar, de energieprestaties,…) aan andere parameters. Daarnaast neemt Befutura het volledige renovatietraject uit handen van de woningeigenaars: van een energieaudit en het opvragen van offertes tot en met het controleren van de uitgevoerde werken. Befutura bouwt een ecosysteem van overwegend lokale aannemers. Zo krijgt niet alleen het klimaat maar ook de Hasseltse economie een opsteker.

Terugverdientermijn

Befutura geeft de inwoners een gepersonaliseerde berekening van hun huidige situatie en een overzicht van alle mogelijke technieken om hun energieverbruik terug te dringen (isolatie, verwarming, zonnepanelen, thuisbatterij, hoogrendementsglas,…) en hun woning futureproof te maken. Inwoners krijgen ook het prijskaartje mee dat aan die ingrepen hangt, met een overzicht van de premies en subsidies waar de bewoners recht op hebben. En misschien het belangrijkste: de bewoners krijgen uitgerekend wanneer ze hun energetische renovatie terugverdiend hebben.

Dienstverlening en begeleiding

De kost van de dienstverlening gedurende het hele traject wordt gedragen door de stad Hasselt. Het enige wat Hasselaren zelf moeten doen, is een renovatiescan uitvoeren of aanvragen, de rest is voor de stad Hasselt en Befutura. Zelfde verhaal voor de kostprijs: de stad Hasselt betaalt de volledige begeleiding, de Hasselaar enkel de feitelijke werken.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Kortenaken
Kortenaken

Ondernemer overleden

KORTENAKEN - Luc Lemmens, eigenaar en CEO van de Tubobel Group, is overleden. Het in Kortenaken gevestigde Tubobel Infra is… Lees meer

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.

Landen, Leuven
Landen

2 falingen

LEUVEN/LANDEN - De ondernemingsrechtbank van Leuven heeft het faillissement geopend van 2 zaken.  Lees meer