Nieuws Vlaams Brabant Onverwacht bezoek voor Eternit op Batibouw

Onverwacht bezoek voor Eternit op Batibouw

Onverwacht bezoek voor Eternit op Batibouw

Bouwonderneming Eternit uit Kapelle-op-den-Bos heeft zaterdag op bouwbeurs Batibouw in Brussel onverwacht bezoek kregen. Leden van de Belgische Vereniging van Asbestslachtoffers (Abeva) hebben vreedzaam geprotesteerd aan de stand van het cementbedrijf.

Met de actie wil Abeva de huidige bestuurders van Eternit bewust maken van de problemen die hun asbest nog dagelijks veroorzaakt. De vereniging eist dat Eternit bijdraagt aan de kosten voor het verwijderen van asbest.

Het gebruik van het kankerverwekkende asbest is in België verboden sinds 1998. Toen is Eternit ook gestopt met de productie. Maar de vervuilde cement is nog altijd aanwezig in vele openbare gebouwen en scholen.

“De overheid heeft geen geld om het asbest te verwijderen”, zegt Eric Jonckheere, voorzitter van Abeva. “Eternit en de familie Emsens, de derde rijkste familie van België, moeten hun verantwoordelijkheid nemen en mee betalen voor het verwijderen van al dat asbest.” Volgens Abeva draait nu de maatschappij op voor de kosten.

Er moet volgens de vereniging nog veel meer op preventie worden ingezet, ook al is de productie stopgezet. De piek van het aantal asbestslachtoffers wordt eerst verwacht in de jaren 2030 tot 2035. De overheid probeert maatregelen te nemen, maar er worden onvoldoende budgetten voor vrijgemaakt.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Haren
Haren

NorthCity toont zijn contouren

HAREN - De verlaten site van kledingketen Orchestra Prémaman, aan de Haachtsesteenweg in Haren, wordt omgevormd tot een nieuwe ruimte… Lees meer

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.