hertogensite

Projectontwikkelaar sluit dading met Leuvens Historisch Genootschap rond Hertogensite

LEUVEN -  Projectontwikkelaar Resiterra en het Leuvens Historisch Genootschap hebben een dading gesloten over hun geschil rond de ontwikkeling van de Hertogensite in Leuven. De vereniging en de projectontwikkelaar zullen voortaan samenwerking om het historische verleden van de site extra in de verf te zetten. Daarnaast gaat er ook bij de archeologische activiteiten meer aandacht naar de geschiedkundige waarde van de vondsten. Dat laten beide partijen weten. 

Projectontwikkelaar Resiterra daagde het bestuur van het Leuvens Historisch Genootschap (LHG) voor de burgerlijke rechter omdat deze laatste de ontwikkelingen van de Hertogensite te veel zou vertraagd hebben door verschillende keren bij de Raad van Vergunningenbetwistingen in beroep te gaan tegen afgeleverde vergunningen. Onder andere de afbraak van de voormalige verpleegsterschool annex kapel was een doorn in het oog van LHG. Resiterra ging evenwel in de tegenaanval, en eiste 100.000 euro schadevergoeding van elk bestuurslid. In april dit jaar verwierp de burgerlijke rechtbank deze eis.

Resiterra en LHG begraven nu de strijdbijl met een dading. Beide partijen zijn overeengekomen te de toekomst samen te werken op een drietal vlakken:

1.Zo engageren Resiterra en het LHG zich ertoe om vooreerst de volledige geschiedenis van de zorgsite te beschrijven en te publiceren. Deze publicatie krijgt dan een plaats in het nieuwe Vesaliusproject, het toekomstige belevingscentrum van KU Leuven en UZ Leuven op de Hertogensite.

2.Daarnaast gaat Resiterra het verdwenen of verwijderde erfgoed terug zichtbaar maken. Enerzijds
door een historische gedenkplek op de site te voorzien. Daar komt dan een 3D-maquette met uitleg
over zowel de verdwenen als de behouden elementen, zoals o.a. de voormalige ringmuur, de waltorens
en de poorten, het Oud Gasthuis en het oude klooster, het Sint-Pietersgasthuis, Oud Gasthuis en oud
Klooster (CC), Sint-Pietersgasthuis, oude bebouwing Brusselsestraat en Kapucijnenvoer, het klooster
Engelse nonnen, de Universitaire Ziekenhuizen Sint-Pieter en Sint-Rafaël (KUL-UCL) met de
Verpleegstersschool Sint-Elisabeth, Hortus Botanicussite, Godshuis van de Zeven Wonden, ...
Anderzijds krijgen ook enkele waardevolle overblijfselen uit de kapel van de Verpleegstersschool
een nieuw leven in dit project.

3.Verder gaan beide partijen een samenwerking aan rond historische archeologie op de Hertogensite.
Op die manier zal er de komende jaren ook meer aandacht gaan naar archeologisch interessante vondsten op de bouwsite, waar tevens de experts van het Leuvens Historisch Genootschap bij betrokken worden.