Jobs small

SD Worx: “Hoogste aanwervingsintenties bij kmo’s in 10 jaar”

LEUVEN/HALLE/VILVOORDE - De aanwervingsintenties van de Belgische kmo’s (tot 250 werknemers) zijn de hoogste die HR-dienstenverlener SD Worx sedert de start van het onderzoek in 2010 gemeten heeft. Begin december bevroeg SD Worx 661 kmo-bedrijfsleiders en personeelsverantwoordelijken met betrekking tot het eerste kwartaal 2022. Vooral kmo's in de industrie en de bouw hebben grote rekruteringsplannen, zo blijkt uit de driemaandelijkse tewerkstellingsenquête.

Bijna de helft van de Vlaamse kmo's wil voor eind maart 2022 personeel aanwerven. Bij bijna acht op de tien gaat het om een personeelsuitbreiding. In de industrie en de bouw willen zelfs zes op de tien kmo's personeel aanwerven begin 2022. In september vorig jaar was dat nog minder dan de helft.

Knelpuntberoepen 

"Enerzijds omdat ze meer moeite hebben met het vinden van de geschikte profielen", zegt Annelies Rottiers, strategisch adviseur kmo bij SD Worx. "En anderzijds ziet bijna de helft van de kmo's in die sector het werk toenemen. Dat is meer dan in de dienstensectoren. Zes op de tien kmo's in de industrie en de bouw spreken van knelpuntberoepen én van vooral langopenstaande vacatures. Dat is minder goed nieuws."

Ontslagen 

Volgens de resultaten van de driemaandelijkse tewerkstellingsenquête zal een op de tien kmo's volgend kwartaal iemand moeten ontslaan. Een op de vijf daarvan zal deze medewerker ook vervangen.

Bron: Belga.