keolis3 Foto: VDT

Tekort aan buschauffeurs? Dit busbedrijf lost dat op met eerste erkende rijschool in eigen beheer

Buschauffeur is een knelpuntberoep in België. In totaal staan er over het hele land zo’n 2.500 vacatures open. De overheid wil die openstaande plekken zo snel mogelijk invullen, maar de lange wachtrijen bij erkende rijscholen werken als een vertragende factor. Het busbedrijf Keolis heeft daar nu iets op gevonden, met een eigen rijschool in Landen.

Steeds meer private busmaatschappijen bieden daarom zelf gratis rijopleidingen aan in combinatie met een vast contract. Keolis, de internationale mobiliteitsspeler en het grootste private bus- en autocarbedrijf in België, is zelfs de eerste private busmaatschappij die een officiële erkenning als rijschool in de wacht sleept. En die rijschool bevindt zich in Landen.

“We voorzien onze kandidaten in alles: theorieboeken, testen, 20 uur praktijkopleiding en zo verder”, zegt John Thijs, directeur van rijschool Keolis Drivers Academy. “Zelfs het examen plannen we in en betalen we eenmalig volledig terug. We stellen alleen als voorwaarde dat de chauffeurs een periode bij ons blijven werken, wat de kandidaten er met plezier bij nemen. Geplande opleidingen zijn ook gelinkt aan concrete openstaande vacatures. Werkzekerheid is dus gegarandeerd.”

 

Foto: VDT

“Met deze aanpak kunnen we op z’n snelst in drie maanden tijd nieuwe buschauffeurs klaarstomen én inzetten”, gaat John Thijs verder. “Het is dus de ideale werking. We leren van meet af aan onze toekomstige collega’s kennen. De toekomstige chauffeurs voelen zich vanaf de eerste dag van de opleiding een werknemer van Keolis.” Aspirant buschauffeurs die twee keer niet slagen voor het praktijkexamen, zijn verplicht om vier uur les te volgen bij een erkende rijschool. Ook daar speelt de wachttijd dus parten. Keolis Belgium nam daarom de nodige stappen om zelf als rijschool erkend te worden.

 

Henriette is pas gestart als buschaffeur na een opleiding bij Keolis. Foto: VDT

Aanraden

Keolis Belgium zoekt op dit moment zelf 142 chauffeurs en ondervindt dat een eigen opleiding hen daar mee helpt. “Het grote voordeel van officieel erkend te zijn als rijschool is dat we zelf onze kandidaten, letterlijk, kunnen bijsturen”, aldus John Thijs. “Daardoor kunnen we hen ook sneller een nieuwe examenpoging laten ondernemen, waardoor we ze ook sneller effectief achter het stuur van de bus krijgen.”

Eén van die nieuwe chauffeurs bij Keolis is Henriette. “Ik was op zoek naar een job die bij me paste. Toen ik op de website van de VDAB over de opleiding tot buschauffeur hoorde, besloot ik me meteen kandidaat te stellen. En al snel kreeg ik een telefoontje en ging de bal aan het rollen. Na de theorie kon ik mijn voorlopig rijbewijs afhalen en heb ik vijf dagen intensief rijles gevolgd bij Keolis. En het is me meteen gelukt om voor mijn praktijkexamen te slagen. Ik rijd heel graag met de bus en ik zou het absoluut aanraden aan iedereen.”