Nieuws Vlaams Brabant Tiense Suikerraffinaderij voorbeeld voor duaal leren

Tiense Suikerraffinaderij voorbeeld voor duaal leren

De winst van moederbedrijf Südzucker is gehalveerd.

Tiense Suikerraffinaderij voorbeeld voor duaal leren

Tiense Suikerraffinaderij is een voorbeeldwerkgever voor duaal leren. Dat zei Fons Leroy, topman van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB), tijdens een bezoek aan het bedrijf in Tienen.

Bij duaal leren wordt een opleiding gecombineerd met een praktijkervaring op de bedrijfsvloer. “Passie en vakmanschap moet je voelen op de werkvloer”, zei Leroy in Tienen. “Anders slagen we er nooit in om voldoende mensen naar de industrie te leiden.”

Tiense Suikerraffinaderij bouwde vorig jaar al een leeratelier uit dat samenwerkt met scholen. Via een nieuw partnerschap met de VDAB gaan het bedrijf en enkele partners uit de regio voortaan ook werkzoekenden en werknemers opleiden via werkplekleren.

De VDAB brengt daarbij geïnteresseerden aan en levert een lesgever. Leroy denkt dat het de beste manier is om de kloof tussen de beroepsopleidingen en de arbeidsmarkt te dichten. “We worden geconfronteerd met werkzoekenden die geen plaats meer vinden op de arbeidsmarkt, maar misschien wel technologische en technische competenties hebben.”

Alleen kan de VDAB die mensen niet helpen. “De kloof tussen onze competentiecentra en de bedrijfswereld is te groot. Bedrijven ontwikkelen zich aan enorme snelheid. Nieuwe processen en productiemethodes kan je maar leren via opleidingen die zo dicht mogelijk bij de bedrijven staan.”

“Tiense Suikerraffinaderij is een voorbeeldwerkgever met aandacht voor korte en lange termijn. De industrie wordt al te vaak vereenzelvigd met negatieve factoren en te weinig met aantrekkelijke en duurzame jobs. Hier heeft het onderwijslandschap zich geïntegreerd.”

Leroy hoopt dat meer bedrijven zullen volgen. “We zitten nog in de proeffase. Daar moeten we nu voorbij geraken. Dat vergt een mentaliteitsverandering.” Hij ziet vooral een uitdaging om het systeem kmo-vriendelijk te maken.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.