KorteKetenKop_Heritage-700×466

Bart Mostaert trekt aan het langste eind in concours ‘De Korte Keten’

POPERINGE - Bart Mostaert van ijssalon l’Heritage uit Poperinge mag zich de eerste Korte Keten Kop van West-Vlaanderen noemen. De Korte Keten Kop is een initiatief van de Provincie West-Vlaanderen, Inagro, POM West-Vlaanderen en Westtoer en past binnen de Week van de Korte Keten die dit jaar plaatsvindt van 4 tot en met 12 mei. Korte keten biedt heel wat voordelen, zowel voor consument als producent. Rechtstreeks kopen bij de producent verkleint de voedselkilometers, levert vers, betaalbaar en kwaliteitsvol voedsel en steunt de lokale economie.

De voorbije weken brachten 4.525 mensen hun unieke stem uit. Reningenaar Bart Mostaert haalde net geen kwart van de stemmen en is dus de eerste West-Vlaamse ambassadeur van de Korte Keten. Hij haalde het in een spannende strijd van Evelyn en Celine Vanspeybrouck van Hoeveslagerij Mandeldaele in Oostrozebeke, van Bart Syryn van Hoeveslagerij Heerlijkheid in Vladslo/Diksmuide, van Gudrun Vandoorne van Brouwerij ’t Gaverhopke in Waregem en van Renaat Devreese van geitenkwekerij ’t Reigershof in De Haan/Klemskerke.

De 36-jarige Bart Mostaert is sinds 2017 stevig verankerd in het centrum van Poperinge met l’Heritage waar hij een belevingsshop en ijssalon uitbaat. Mostaert groeide zelf op in een landbouwbedrijf en kwam via zijn ouders al snel in contact met andere hoeve- en streekproducenten. Zij baten sinds 2014 zelf een ijssalon, bed & breakfast en tearoom uit in Reninge. Mede door zijn ouders groeide de passie om zelf aan de slag te gaan. Bart maakt ijsbereidingen met fruit uit de tuin en lokale producten zoals koekjes van het nabij gelegen Jules Destrooper. Zijn ijsbereidingen vinden ondertussen hun weg naar lokale horeca en winkeltjes. Alles staat bij hem in het teken van korte keten en lokale economie. Bovendien wist hij de voorbije jaren een netwerk gelijkgestemde ondernemers uit te bouwen van waaruit telkens nieuwe ideeën komen.