Ziphius U Gent

Biotechbedrijf Ziphius schaalt zijn activiteiten op naar productie van volwaardige vaccins

BRUGGE - Chris Cardon, de Brugse apotheker-ondernemer, zet een nieuwe stap met zijn hoog aangeschreven biotechbedrijf Ziphius. Samen met de labo's van de Gentse Universiteit wordt een PPS (publiek-private samenwerking) opgestart voor de productie van zogenaamde self-amplifying RNA-vaccins die dan gecommercialiseerd kunnen worden als rem op toekomstige pandemieën.  

 

De GMP-unit (Good Manufacturing Practice) van het UZ Gent is een steriele, gecontroleerde omgeving voor de productie van innovatieve medicijnen op basis van RNA en levende cellen. De unit heeft ongeveer 5 jaar ervaring met steriele mRNA bereidingen.

Ziphius Vaccines zal in deze labo omgeving op beperkte schaal nieuwe vaccins produceren voor klinische studies, in dit geval profylactische self-amplifying RNA-vaccins. Het is de eerste keer in Europa dat een universitair ziekenhuis dergelijke vaccins produceert voor een industriële partner in een GMP-unit.

Snelle reactie op pandemie

De samenwerking laat toe om nieuwe ontdekkingen versneld om te zetten naar klinisch bruikbare geneesmiddelen. Op die manier willen beide partijen bijdragen aan ‘pandemic preparedness’, het snel en gepast kunnen reageren op toekomstige pandemieën. "We hebben met eigen ogen gezien hoe hard Covid-19 heeft toegeslagen", vertelt professor doctor Bart Vandekerckhove van het Centrum voor Regeneratieve Geneeskunde. "Daarom vinden we het belangrijk om studies voor mogelijks baanbrekende vaccins te faciliteren. Zo leggen we de basis om de beschermende vaccins voor een brede groep mensen toegankelijk te maken."

Nieuw type vaccin

Ziphius’ self-amplifying of zelfreplicerend RNA-platform vormt de basis voor een volgende generatie vaccins en therapieën. Het platform is ontworpen om efficiënte, veelzijdige en snelle reacties op gezondheidsbedreigingen mogelijk te maken en biedt de mogelijkheid om te coderen voor verschillende ziektes tegelijkertijd.

Ziphius’ saRNA-platform zorgt ervoor dat het RNA zichzelf enkele malen vermenigvuldigt voor het afgebroken wordt. "Op deze manier kunnen wij eenzelfde effect creëren als traditionele mRNA-vaccins maar met een lagere dosis hetgeen de kans op negatieve bijwerkingen vermindert", aldus oprichter en CEO Chris Cardon van Ziphius. "Deze publiek-private samenwerking is een voorbeeld van hoe we meerwaarde kunnen creëren door samen te werken en te streven naar snelheid en uitmuntendheid in het traject van het lab naar de patiënt."