sdr sdr

BMC en Vanheede maken nieuwe blauwe zak mogelijk

Al gehoord van de Nieuwe Blauwe Zak? Naast de huidige PMD-verpakkingen mogen daar ook plastic potjes, schaaltjes, bakjes, folies en zakken in. Om die te kunnen sorteren, investeerde Vanheede Environment Group in een hoogtechnologische installatie. Daarvoor sloeg het afvalverwerkend bedrijf de handen in elkaar met streekgenoot Bulk Maintenance Construction (BMC). Beide bedrijven uit Roeselare geven zo de toekomst rond circulaire economie een extra duwtje in de rug.

Met de ambitie om minder afval te verbranden en meer gerecycleerde producten te realiseren, zocht Vanheede naar een oplossing om een grotere afvalstroom te kunnen verwerken. Daarvoor werd aangeklopt bij BMC, specialist in engineering en de realisatie van transportsystemen, sorteerinstallaties en laad- en losinstallaties voor schepen. Via zusterbedrijf MBS neemt het al jaren de service en het onderhoud van de transportbanden van het afvalverwerkend bedrijf op zich.

Sterk staaltje vakmanschap

Gert Moens, managing director van BMC: “Eind 2018 werd de vraag gesteld hoe de bestaande lijn geoptimaliseerd kon worden. Samen met de projectcel van Vanheede hebben we dan de volledige engineering en het volledige 3D-ontwerp van de nieuwe installatie uitgewerkt. Nadien hebben wij de afbraak van de oude installatie en de constructie en montage van de nieuwe op ons genomen.”

Dat de realisatie getuigt van een sterk staaltje vakmanschap bewijst de snelheid van uitvoering. “Zo was de beschikbare ruimte eerder klein dus moesten we het gebouw optimaal proberen te benutten. Bovendien zouden de activiteiten bij Vanheede stilgelegd worden tijdens de werken. Door de constante toestroom van afval was het dus ook noodzakelijk om snel te handelen”, aldus Moens.

Drie weken lang werd – zeven dagen op zeven, dag en nacht – gewerkt om het ambitieuze plan te doen slagen en het eindresultaat mag er zeker wezen.

West-Vlaams ondernemerschap

“Het investeringsproject had alles wat een investeringsproject niet mocht hebben: beperkingen in tijd en ruimte. Maar het was of niets doen of slim met die beperkingen omgaan. Voor mij is het dan niet verrassend dat net twee West-Vlaamse ondernemingen die stap durven wagen en het geheel tot een goed einde brengen”, klinkt Jürgen Desmedt, director plastic recovery van Vanheede, tevreden. “Zowel de sterke voorbereidingen van beide partijen als Gert en Christophe die steeds dicht op het project stonden en continu rust uitstraalde, hadden een belangrijk aandeel in de realisatie.”

Vanheede krijgt wekelijks het afval van 5 intercommunales – 1,4 miljoen inwoners – binnen, goed voor zo’n 600 ton. Met de nieuwe installatie kan Vanheede nu meer verpakkingen inzamelen en recycleren en dat betekent ook minder nieuwe grondstoffen, minder energie en minder CO2.