Boek over twintig jaar Leiewerken

Leie boekDe Leiewerken hebben Kortrijk na twintig jaar een nieuw gezicht gegeven. Het project van de rechttrekking en verbreding van de rivier is in de voorbije twee decennia aangegrepen om niet enkel het water maar ook de stad te transformeren. Om het verhaal te vertellen van deze werken werd een heel illustratief boek uitgegeven: "De rivier maakt de stad - Twintig jaar Leiewerken in Kortrijk"’.

Deze ambitieuze transformatie kwam tot stand door een samenwerking van verschillende partners. De stad Kortrijk, Waterwegen en Zeekanaal (W&Z) en Intercommunale Leiedal sloegen de handen in elkaar en zorgden er begin jaren negentig voor dat er werd overgestapt van louter technische infrastructuurwerken naar een visionaire transformatie van de volledige omgeving van de Leieboorden. Stefaan De Clerck speelde daarin als burgemeester een cruciale rol. Het boek vertelt de lange voorgeschiedenis van de relatie tussen Kortrijk en haar rivier. Er wordt daarbij grondig ingegaan op de Leiewerken in al haar aspecten: de aanleg van de iconische nieuwe bruggen, het ontstaan van nieuwe ruimte waar onder meer volkstuinen, de skatebowl en Buda Beach groene oases aan de oevers van de Leie worden, afgesloten meanders die na het rechttrekken van de Leie tot natuurgebied worden omgevormd en zoveel meer. Tot slot wordt ook vooruit geblikt. Er zijn aan de oevers van de Leie nog heel wat publieke en private projecten op til die de relatie tussen de stad en de rivier nog verder zullen verdiepen. Onder meer de toekomstige invulling van Campus Kortrijk Weide en de verlaging van de Leieboorden aan de Broeltorens komen aan bod. Volgens schepen van Ruimtelijke Ordening Wout Maddens is het boek een ode aan de Leie als bron van inspiratie en eveneens een prachtige illustratie van de samenwerkende vennootschap tussen de stad Kortrijk, W&Z en Leiedal.”

Het geheel wordt op een frisse manier gebracht, met vele honderden kleurenfoto’s. Het boek werd samengesteld onder hoofdredactie van Bart Noels, stafmedewerker bij Leiedal. Het is verkrijgbaar in de winkel van Texture voor de prijs van 12 euro. (KC)