brouwerij verhaeghe

Brouwerij Verhaeghe viert vijftien jaar export naar Japan

Streekbrouwerij Verhaeghe uit Vichte ontving de voorbije dagen de topman van het Japanse Konishi Brewing Company, een traditionele sakébrouwerij maar tevens ook  de grootste importeur van Belgische bieren. De aanleiding voor het protocolair moment was de 15-jarige samenwerking tussen de Konishi Brewing Company en brouwerij Verhaeghe. Speciaal voor de gelegenheid liet CEO Karl Verhaeghe een fles maken van vijftien liter Duchesse de Bourgogne, het bruine West-Vlaamse topbier. Konishi is in eigen land de tweede grootste invoerder van Belgische bieren en ook organisator van een Belgische bierfestival in Japan.

De altijd onafhankelijk gebleven Brouwerij Verhaeghe is een evergreen in onze provincie. De traditie gaat terug tot einde negentiende eeuw (1885). De huidige CEO Karl Verhaeghe, maar ook zijn voorgangers, probeert het verschil te maken door -naast de klassieke pils- vooral in te zetten op hogere kwaliteitsbieren eerder dan op volume. Een strategie die zijn vruchten afwerpt. Nominaties bij internationale wedstrijden bleven niet uit. Niet enkel in België, maar ook buiten de landsgrenzen weet de consument steeds meer kwaliteitsbieren met een persoonlijke en duidelijk herkenbare smaak te waarderen. Zowat tachtig procent van de totale bierplas van 12.000 hectoliter verlaat de landsgrenzen, vooral voor verre markten zoals Noord-Amerika en Azië (met China, Zuid-Korea en Japan als belangrijkste afnemers). Blikvanger in de portfolio van diverse speciaalbieren is de 'Duchesse de Bourgogne', een robijnrode oud-Vlaamse ale gerijpt in eikenhouten vaten en gebrouwen volgens een voor zuidelijk West-Vlaanderen typisch traditionele brouwmethode. Kenners hebben het terecht over een parel in het West-Vlaamse bierlandschap.

In 2018 wil Brouwerij Verhaeghe zijn jaren volgehouden investeringsprogramma bezegelen met de installatie van een nieuwe brouwzaal.