creax mottrie mathieu 18

CREAX wint internationale prijs

KORTRIJK, 13 september 2018 – In het Duitse Kronberg kreeg het West-Vlaamse CREAX een bijzondere onderscheiding. CREAX, gespecialiseerd in technologische innovatie en R & D, won de prestigieuze BraunPrize in de categorie duurzaamheid. In totaal werden 3087 inzendingen ingediend vanuit 107 landen, het hoogste aantal inzendingen in de 50-jarige geschiedenis van BraunPrize for design.

De BraunPrize werd in 1968 opgericht door Erwin Braun. Het was zijn bedoeling om de ambities van jonge, opkomende ontwerpers en uitvinders te voeden, ze te ondersteunen en hen uit te dagen om hun creativiteit en vakmanschap in te zetten voor een betere wereld. Het thema van de 2018 editie, was ‘design for what matters’. Simon Desnerck, junior designer bij CREAX, waagde zijn kans met een praktische en eenvoudige oplossing om microplastics in onze oceanen drastisch te verminderen, één van de grootste milieuproblemen van deze tijd.

De meeste mensen zullen al wel gehoord hebben over het plastic dat in onze oceanen terechtkomt, de zogenaamde “plastic soup”. Daarbij denken ze meteen aan dobberende flessen en tassen. Maar een wellicht nog groter probleem, zijn de miljarden kleine plastic vezels die elke dag in onze oceanen terechtkomen. Deze plastic vezels werken als een spons voor andere giftige elementen die in de oceanen te vinden zijn. Wanneer kleine organismen zoals plankton, kleine vissen en andere zeedieren deze giftige sponzen eten, komen deze microvezels in de hele mariene voedselketen terecht en uiteindelijk ook in de vis en schaaldieren die we eten.

Het wassen van synthetische kleding is de belangrijkste oorzaak dat deze enorme hoeveelheid vezels in de oceaan terechtkomt. Een stad als Berlijn produceert dagelijks het equivalent van 500.000 plastic zakjes aan synthetische microvezels. Tussen onze wasmachine en de oceaan is er meestal geen echte filter voor die micro-plastic vezels. Zelfs de filter in een wasmachine is niet ontworpen om deze vezels uit het water te filteren.

Onder leiding van Simon, besloot het team van Creax dit probleem bij de bron aan te pakken en ontwierp de FIYLTER-oplossing. Deze doe-het-zelf oplossing is een soort van handleiding voor een filtersysteem dat componenten samenvoegt die goedkoop en vrij beschikbaar zijn. Door een eigen FIYLTER te bouwen, kunnen problemen opgelost worden. “De eenvoudigste FIYLTER kan in enkele minuten worden gemaakt van een oude nylon kous en een rubberen band”, heet het bij het Kortrijkse CREAX.

Zoeken naar oplossingen

De internationale jury van BraunPrize, met vertegenwoordigers van onder meer Braun, Procter & Gamble, DeLonghi en Lego, prees het CREAX-concept voor zijn eenvoudige, maar zeer efficiënte oplossing, die hopelijk de weg opent naar een verdere uitrol op grotere schaal.

CREAX, het in Kortrijk gevestigde bedrijf van Ieperling Mathieu Mottrie, ondersteunt het technologisch innovatie- en R&D-proces van bedrijven in de maakindustrie. Het gediversifieerde team van getalenteerde ingenieurs en productontwerpers gaat er prat op tientallen oplossingen te kunnen vinden voor technologische vraagstukken.