Nieuws West-Vlaanderen De klare kijk van West-Vlaamse topondernemers. Caroline Van Marcke (Van Marcke): “If you are in hell, keep on walking.”

De klare kijk van West-Vlaamse topondernemers. Caroline Van Marcke (Van Marcke): “If you are in hell, keep on walking.”

Van Marcke CEO Caroline Van Marcke poses for the photographer during the opening of a new distribution center of sanitary goods producer Van Marcke in Aalbeke, Kortrijk, Monday 06 May 2019. BELGA PHOTO BENOIT DOPPAGNE

De klare kijk van West-Vlaamse topondernemers. Caroline Van Marcke (Van Marcke): “If you are in hell, keep on walking.”

KORTRIJK – In deze bijzondere tijden laten we graag bijzondere West-Vlaamse ondernemers aan het woord en geven hen een forum om hun visie te vertolken. Vandaag Caroline Van Marcke, gedelegeerd bestuurder van de Van Marcke Group.

Eén zaak staat vast: de Van Marcke Group heeft onder impuls van de CEO bliksemsnel een hele batterij maatregelen genomen nog voor de coronacrisis een echte naam wist te verwerven. “Een crisis is een moment van waarheid”, aldus Caroline Van Marcke. “If you are in hell, keep on walking, zei Churchill al. Door veerkracht en wendbaarheid te tonen, kunnen we er met zijn allen uit geraken, dat is mijn diepste overtuiging. Van Marcke is dan ook trots op het doorzettingsvermogen en de creativiteit van de medewerkers, de Van Marcke’s. zoals we hen in huis noemen. Hun inzet in deze tijden heeft dit allemaal mogelijk gemaakt. We hebben in korte tijd heel veel zaken gewoon anders aangepakt. Zeg maar dat we korte termijn innovators zijn. In alle winkels (74) organiseerden we een pick up service waar klanten hun goederen konden afhalen zonder fysisch contact. We hebben het contact met de klant, via digitale weg, nog geïntensifieerd. Zo kunnen de klanten onze toonzalen integraal bezoeken via video, en dat concept (Van Marcke Inspirations) slaat aan. We hebben Van Marcke Express in het leven geroepen, die elke klant in België binnen de negentig minuten bediende. We hebben onze medewerkers zoveel mogelijk van thuis uit laten werken, maar de verbondenheid bleef via video conferences. En finaal hebben we ook een nieuw call center opgestart om onze klanten nog beter te ondersteunen.”

Juiste keuzes maken

“We zijn ook in het buitenland erg actief, en de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de schokken in andere landen (Frankrijk, Luxemburg, Zwitserland) nog zwaarder en abrupter waren dan in België”, aldus Caroline Van Marcke. “Alleen in de Verenigde Staten ging alles gewoon door, zonder één dag onderbreking. De maatregelen die de Belgische overheid tot hiertoe heeft genomen, zoals de mogelijkheid om beroep te doen op technische werkloosheid, waren een grote hulp. Hopelijk zal de overheid ook begrijpen dat we geen nieuwe fiscale lasten vandoen hebben, want dat zou een deel van de economie onderuit kunnen halen. Ook de banken denken mee in het verhaal van wederopbouw. Het is nu vooral zaak dat de bedrijven een vorm van onderlinge solidariteit aan de dag leggen.”

Alles wordt anders

Met de bouw van een nieuw distributiecentrum (EDC) langs de E17, zette Van Marcke radicaal in op de economie van de eenentwintigste eeuw, met veel aandacht voor de digitalisering. “We prijzen ons gelukkig want die strategische keuze blijkt nu meer dan ooit de juiste beslissing te zijn geweest en we plukken er zelfs in coronatijden al de vruchten van”, zegt Caroline Van Marcke. “Naast de groothandel blijkt nu dat ook ons bedrijf Sanitairwinkel (online bestellingen) een ware boom kent, zowel in Nederland als in België en in Frankrijk. Iedereen moet nu sowieso beseffen dat na corona alles anders wordt: de levensstandaard zal anders zijn, de manier van werken, de mobiliteit, het verwachtingspatroon. We moeten daar leren mee leven en ons aanpassen, zowel burgers als bedrijven.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.