Deceuninck Francis Van Eeckhout prachtige nieuwe foto

Deceuninck ziet omzet dalen maar winst stijgen

HOOGLEDE - Het beursgenoteerde West-Vlaamse bedrijf Deceuninck heeft zijn jaarresultaten van 2023 bekend gemaakt. Met een lach en een traan. De omzet daalde met ruim 11 procent maar de netto winst verdubbelde quasi in wat, volgens voorzitter en sterke man Francis Van Eeckhout, nog altijd uitdagende tijden zijn. 

“Terwijl we in 2023 opnieuw een record adj. EBITDA kunnen voorleggen, is het een jaar geweest met verschillende dynamieken", aldus de commentaar van voorzitter en referentie aandeelhouder Francis Van Eeckhout. "De marktomstandigheden in Europa en Noord-Amerika bleven uitdagend met stijgende intrestvoeten en hoge inflatie. De activiteiten in Turkije waren heel sterk in combinatie met een verbeterde product mix en een stijging van ons marktaandeel. In Europa kondigden we de intentie tot sluiting van onze operationele activiteiten in Duitsland aan, wat een belangrijke stap was in de optimalisatie van ons Europese productienetwerk. In Noord-Amerika is er een stabilisatie in het personeelsverloop en hebben we onze operationele efficiëntie verbeterd, wat ons in een goede positie brengt voor wanneer de volumes terug aantrekken."

Van Eeckhout hield er ook aan om de doorgestuurde CEO Bruno Humblet alsnog te danken voor de sterke operationele resultaten tijdens de voorbije twee jaren. De zoektocht naar een nieuwe CEO is nog bezig. "De uitvoering van strategische projecten en een verdere klantenfocus zullen cruciaal zijn om in een uitdagend 2024 opnieuw sterke resultaten voor te leggen”, aldus nog Van Eeckhout.

Terugblik op 2023

Een terugblik op 2023 zorgde voor volgende resultaten:

  • EBITDA steeg naar 117,9 miljoen euro (+15,3% vs 2022), gedreven door een voortzetting van de sterke resultaten in Turkije en verbeterde winstgevendheid in Noord-Amerika.
  • De adj. EBITDA-marge bedroeg 13,6% ten opzichte van 11,5% in 2022.
  • De record adj. EBITDA werd in een uitdagende marktomgeving gerealiseerd, gedreven door een sterke performantie van onze Turkse activiteiten, terwijl de volumes in Europa & Noord-Amerika onder druk bleven.
  • De omzet in 2023 daalde met 11,1%, waarvan 4,1 % door lagere volumes en 7% door wisselkoersevoluties en bewegingen in prijzen en product mix.
  • Het nettoresultaat steeg van 7,6 miljoen euro in 2022 naar 13,6 miljoen euro in 2023.
  • De vrije kasstroom zorgde voor een daling van de nettoschuld tot 70,6 miljoen euro
  • Voorstel aan de algemene vergadering om voor het derde jaar op rij het dividend te verhogen en om een dividend van 0,08 euro per aandeel uit te keren (2022: 0,07)