designregio kortrijk takada

Designregio Kortrijk haalt talentrijke jonge ontwerpers in huis

KORTRIJK - Designregio Kortrijk verwelkomt voor de vijfde keer op rij recent afgestudeerde internationale ontwerpers uit verschillende creatieve disciplines voor het Designers in Residence Kortrijk programma. Buitenlands talent aantrekken moet een meerwaarde betekenen voor de lokale economie en bedrijven, luidt de redenering. Gedurende een residentie van 3 maand (september tot december 2018), krijgen de geselecteerde ontwerpers de unieke kans om een experimenteel concept te ontwikkelen voor de toekomst van ruimte(s), door confrontatie tussen burgers, de maatschappij, ondernemers en het onderwijs in regio's als Kortrijk. De drie internationale designers werden zorgvuldig geselecteerd. Het zijn Jasna Dimitrovska (Duitsland), Kazumasa Takada (Japan) en Jaenam Lim (Groot-Brittannië). 

Jasna Dimitrovska is een in Berlijn gevestigde designer en een kunstenaar die zowel tastbare als ontastbare media gebruikt. "Ik hou van het schrijven over technologie en wetenschap, ‘wat als’ scenario's gebaseerd op onderzoek en het in kaart brengen van ontwerpen tot in de kleinste details", aldus Dimitrovska. "Ik heb ook een passie voor neo-futuristisch design en augmented reality-toepassingen. Als kunstenaar bouw ik tastbare modellen, prototypen en ‘cultural probes’ om de betekenis van menselijke interactie met digitale objecten te onderzoeken. Op dit moment is mijn uitdaging de niet-menselijke factor van materialiteit waarbij verschillende materialen en media zijn verbonden in een systeem dat moet voldoen aan een groot aantal parameters en protocollen.

Kazumasa Takada is een in Japan geboren maar naar Denemarken uitgeweken architect. Hij is mede-oprichter van een architecten-ontwerpstudio PAN-PROJECTS in Kopenhagen en werkte al mee aan verschillende projecten in Europa en Japan. Voor mij wordt architectuur gevormd door het fabriceren van sociale elementen en ik baseer mijn werk op basis van dit concept", aldus Takada. "Mijn projecten worden gekenmerkt door het herinterpreteren van de unieke karakteristieken van plaatsen en het reconstrueren van de relaties tussen die elementen. Werk die mijn concept best vertegenwoordigen zijn Paper Pavilion (Denemarken, 2017) en Infinite Field (Japan, 2016)."

Jaenam Lim tot slot is een interieurarchitect uit Londen. "Ik ben het liefst bezig met het nadenken over de verschillende aspecten van interieur in een stedelijke context, en ik ben geïnteresseerd in het creëren van immersieve ruimtes die conventionele ruimtelijke grenzen doen vervagen", aldus Jaenam Lim. "Het maken van fysieke objecten is een van mijn favoriete methodes in mijn ontwerpproces om conceptuele ideeën tastbaar te maken."