Lievens & Co 24

Afscheid van Ludo Lievens, de aimabele ‘zakenadviseur’ en kenner van het bedrijfsleven

BRUGGE - Het nieuws komt als een schok voor al wie hem goed gekend en zeker ook gewaardeerd heeft: Ludo Lievens (uiterst rechts op de foto) heeft zijn ongelijke strijd tegen zijn ziekte verloren. De Brugse zakenadviseur werd 66 en stond bekend als een klasbak in alle opzichten. Hij had ook een grote kennis van en een groot hart voor West-Vlaamse ondernemers die hij een hele loopbaan lang met raad en daad bijstond.

 

De bijzonder charmante en fijngevoelige Lievens bouwde als TEW-er samen met anderen een gereputeerd advieskantoor uit (Lievens & Co) en was jarenlang een door iedereen gerespecteerd voorzitter van Voka West-Vlaanderen in de regio Brugge. Hij richtte meer dan 30 jaar terug zijn naar hem genoemd kantoor op in de regio Brugge. Nauwe contacten met het netwerk van Laurent Schatteman (ex-Bank van Roeselare) hielpen de zaak mee van de grond helpen. Lievens & Co groeide uit tot een 'evergreen' in het zakenlandschap. Het kantoor biedt tot op vandaag onafhankelijk juridisch, fiscaal en financieel advies, met kantoren in Brugge en Antwerpen.

Ludo Lievens focuste van meet af aan op het begeleiden van bedrijven op het vlak van overnames, fusies, splitsingen, familiale regelingen, vastgoedstructurering, successieplanning, enzovoort. De persoonlijke aandacht en de voorliefde van Ludo Lievens gingen vooral uit naar familiale kmo's. In die materie groeide de Brugse fiscalist uit tot een expert par excellence, die ook doceerde in de materie.

Humanist en intellectueel

Met Lievens gaat niet alleen een topadviseur en -fiscalist heen, maar ook een fijn besnaard mens, een intellectueel van hoog niveau en een echte family man. Zijn vakanties bracht hij het liefst door in Duinbergen, waar hij een optrekje had en maximaal tijd besteedde aan zijn familie. Golf spelen of fietsen waren zijn favoriete tijdverdrijven. Ook in de avonduren door Brugge flaneren - als de stad tot rust kwam - kon hem zo boeien.

In Lievens schuilde ook een cultuurfanaat die graag musea en tentoonstellingen bezocht. Hij kickte onder meer ook op de bekende Israëlische historicus en futuroloog Harari Yuval Noah, die het boek Sapiens schreef, een kleine geschiedenis van de mensheid. Het typeerde de wijze humanist in Lievens helemaal. Gevraagd naar een memorabel moment in zijn levens, verwees hij naar een toevallige ontmoeting met niemand minder dan Bill Clinton op een golfbaan in de Dominicaanse Republiek.

Bijzondere persoonlijkheid

Geëngageerd als hij was stond hij mee aan de wieg van het netwerk Brugge Inc, was hij lid van de Steunraad van de Koning Boudewijnstichting en speelde hij ook een vooraanstaande rol als adviseur van het bestuur van de Kulak.

Kortom, met Lievens gaat een bijzonder iemand heen die een onuitwisbare stempel zette in zijn te korte leven. Someone to remember for ever, een heer met een grote H, een mens met een grote M. De uitvaartplechtigheid vindt zaterdag om 11 uur plaats in Brugge (Sint-Walburgakerk). We wensen via deze weg onze gevoelens van medeleven over te maken aan de beproefde familie.

(Karel Cambien)