Dunkerque Promotion

Dunkerque Promotion promoot zijn haven tot in Kortrijk

KORTRIJK - Dunkerque Promotion organiseerde in Kortrijk een voorlichtingsseminarie over de mogelijkheden die de haven van Duinkerke biedt voor West-Vlaamse bedrijven. Bedrijven  met een Belgisch etiket zijn sowieso de belangrijkste buitenlandse investeerders in de Noord-Franse haven. Van West-Vlaamse zijde zijn Conhexa (van CEO Hilde Dejonghe en haar echtgenoot) alsook de Veurnse betongroep De Brabandere grote namen.

De haven van Duinkerke kwam met een reeks argumenten aandraven om potentiële investeerders te lokken. Er is vooral veel ruimte om te ondernemen. De gronden die in West-Vlaanderen vaak nog moeilijk te vinden zijn, blijken in Noord-Frankrijk uitvoerig voorradig. De beschikbare industriegrond is er ook beduidend goedkoper en de verschillen kunnen erg hoog oplopen. Grondprijzen aan 10 tot 15 euro per vierkante meter zijn, aan de rand van het havengebied, geen uitzondering. Volgens Daniel Deschodt, woordvoerder van de haven van Duinkerke, leeft de ambitie om tegen 2030 uiterlijk nog eens 130 hectare voor logistieke activiteiten en 160 hectare voor industrie vrij te maken. Tweede argument pro: werknemers vinden is er geen probleem, gezien de werkloosheid er om en bij de tien procent bedraagt. Derde pijl op de boog: een rustig sociaal klimaat waar sinds 1992 geen dag meer werd gestaakt. Tot slot wil de haven van Duinkerke ook zoveel mogelijk zijn multimodaal karakter (water-spoor-weg) en goede ligging uitspelen.

Positieve getuigenissen

Conhexa (stockage en overslag van vooral overzees fruit) is dé belangrijkste Belgische investeerder in Duinkerke. De groep geeft er werk aan 155 mensen en bezet er 28.000 vierkante meter logistieke ruimte. Hilde Dejonghe liet zich positief uit over de ervaring in Duinkerke en had ook lof voor de dynamische aanpak van de begeleidende autoriteiten. Idem dito voor Pieter De Brabandere van het gelijknamige betonbedrijf uit Veurne. In 2015 werd de Franse vestiging (Flandres beton) er geopend. "Plaatsgebrek in Veurne dreef ons over de grens", aldus de Brabandere. "We mikten ook op de Franse markt en vanuit Duinkerke is dat zoveel gemakkelijker gebleken. Nu hebben we plannen om nieuwe investeringen te doen, zowel met onze betonactiviteiten als met onze transportactiviteiten."