Ardeca 3

Familie Vandecasteele (Ardeca) verovert via Waals bedrijf nieuw marktaandeel in de sector

VICHTE - In alle stilte heeft de familie Vandecasteele in het Waalse Waremme de hand gelegd op concullega Lambert Products, een bijzonder sterke speler in het vermarkten van oliën voor de industrie. Rond deze tijd werd ook de naam van hun firma uit Vichte gewijzigd van Vroman naar Ardeca. Met Lambert erbij groeit de omzet van 'verborgen parel' Ardeca met circa 5 miljoen euro, naar net geen 30 miljoen.

Het West-Vlaamse Ardeca is een wereldspeler met zijn gespecialiseerde oliën voor de automobielsector (70 procent), de industrie (15 procent) en de landbouw (15 procent).    

Ardeca - de nieuwe firmanaam verwijst naar de merknaam van het belangrijkste olieproduct in portfolio - is volgens Arne Vandecasteele voor 70 procent gericht op de exportmarkt (een zestigtal landen wereldwijd) en voor 30 procent op de thuismarkt. Het onbekende maar mooie West-Vlaamse familiebedrijf heeft alles bijeen een 350-tal gespecialiseerde oliën in portfolio, een aanbod dat afwisselend bestemd is voor de industrie, de landbouw en de automobielsector. Tot de klantengroep behoren grote namen.

Arne en Sofie Vandecasteele staan sinds 8 jaar (2013) aan het roer van het bedrijf dat nog altijd voor de volle honderd procent toebehoort aan hun vader Hein Vandecasteele en in de markt bekend stond als Vroman. Vader Hein droeg het operationeel management over en staat zijn kinderen nog met raad en daad bij. "Een zegen voor ons", zeggen de jonge ondernemers.

Strategische zet

Ardeca blijft inmiddels zijn groeiparcours. Met Lambert Products erbij staat het weer zoveel sterker. Deze firma is gespecialiseerd in chemisch-technische producten voor onderhoud en productie waaronder biologisch afbreekbare smeermiddelen, industriële lijmen, voedingsgekeurde smeermiddelen, silicone producten, reinigers, coatings, markeerverven, verf in spuitbussen. "Lambert Products is uniek in België met een enorm gevarieerd gamma, ze zijn dealer van meer dan 45 merken", aldus Arne en Sofie Vandecasteele. "Het bedrijf uit Waremme heeft jarenlange technische kennis opgebouwd binnen de industrie en heeft een cliënteel uit allerlei sectoren met als belangrijke referenties Faymonville, Sarens, Balta, Bekaert, Du Pont, Arcelor Mittal of Engie.

Complementair aanbod

De vorige eigenaars van Lambert Products, Jean Collin en Ivan Rottiers, blijven aan boord en verantwoordelijk voor de business unit industrie.  Davy Vanneste is verantwoordelijk  voor de integratie en de synergie.

Ardeca is voornamelijk automotive gericht en ziet strategisch het belang om te gaan diversifiëren. "De aanvulling van het productgamma van Lambert die specifiek op industrie gefocust is, is voor ons sales team en cliënteel een mooie complementaire aanvulling", zeggen Arne en Sofie Vandecasteele. Bij deze overname zit ook een dochterbedrijf Lube & Fluid, gelegen te Issoire (Auvergne) in Frankrijk. Ook zij zijn verdeler van Panolin op de Franse markt en voor ons is het strategisch belangrijk om ook op de Franse markt ons cliënteel te gaan uitbreiden en met alternatieve producten op de markt te gaan. In Frankrijk leveren we met Ardeca het private label merk Lube & Fluid."

Primeur op Matexpo

Voor het eerst zal Ardeca aanwezig zijn op Matexpo tussen 8 en 12 september op stand 408. "Dankzij de samenwerking met Lambert Products, hebben we veel bestaande klanten en potentiële partners die langskomen op deze vakbeurs", aldus Arne Vandecasteele. "Deze beurs is voor ons de eerste sinds de covidperiode en de stand zal volledig in het nieuwe gerebrand Ardeca logo zichtbaar zijn. Dit is een unieke gelegenheid om eindelijk klanten en prospecten face-to-face te ontmoeten en onze nieuwe producten en samenwerking met Lambert Products voor te stellen."