Speedwell

Filip Balcaen koopt meerderheid in Belgisch-Roemeense projectontwikkelaar Speedwell

WAREGEM - Via Baltisse Real Estate heeft Filip Balcaen de meerderheid verworven in de hoog aangeschreven Roemeense projectontwikkelaar Speedwell, zo blijkt uit een persbericht. De West-Vlaamse topondernemer doet dat niet alleen maar in tandem met de het echtpaar Gino De Raedt-Frederica Verheyden, die bekend staan als investeerders met diepe zakken.

Speedwell, met thuisbasis Bucarest, is een naam met faam in Roemenië. Het bedrijf staat bekend als ontwikkelaar van veelzijdige projecten: van kantoorgebouwen over industriële site tot residentiële gebouwen. In veel grote Roemeense steden kan Speedweel referenties voorleggen.

Merkwaardig aan het verhaal van Speedwell is dat het in 2015 werd opgericht door twee Vlamingen: Didier Balcaen (geen familie van Filip Balcaen) en architect Jan Demeyere. In hun kielzog investeerde een keurgroep van West- en Oost-Vlaamse ondernemers mee in de portefeuille. Bij die believers van het eerste uur was Filip Balcaen ook al betrokken.

Nu neemt hij resoluut de meerderheid. Het is volgens het persbericht de bedoeling om Speedwell verder op het groeipad te zetten. De stichters van het eerste uur blijven actief betrokken. Er werden geen financiële details bekend gemaakt van de transactie.