Dewaele Filip_Dewaele 20

Filip Dewaele reageert op Kortrijks onderzoek naar discriminatie op de huurmarkt

KORTRIJK - Op de Kortrijkse huurmarkt wordt nog veel gediscrimineerd in functie van afkomst van de kandidaat-huurders. Dat blijkt uit een onderzoek van de Stad Kortrijk. Wie van Marokkaanse afkomst is, krijgt minder kans om te huren. Vastgoedexpert Filip Dewaele reageert op het onderzoek, dat deels naast de kwestie is, zo zegt hij. Elk geval van discriminatie is er één te veel maar wij werken graag mee aan een huurmarkt waarin iedereen dezelfde kansen krijgt volgens objectieve criteria die voor iedereen dezelfde zijn”, aldus expert Filip Dewaele.   

“We hebben niets tegen praktijktesten, maar ik betwijfel of ze iets oplossen.” Dat zegt Filip Dewaele, huurexpert bij Dewaele Vastgoedgroep nadat de stad Kortrijk een algemene studie liet uitvoeren naar discriminatie op de huurmarkt.  “Wij hanteren nu al objectieve criteria om elke huurder aan het juiste pand te proberen helpen. Een veel groter probleem daarbij blijft het te beperkte aanbod op de private huurmarkt.”

Uit onderzoek dat de stad Kortrijk liet uitvoeren, blijkt dat kandidaten met een Marokkaanse naam gemiddeld 27 procent minder worden uitgenodigd voor een plaatsbezoek dan kandidaten met een Vlaamse naam. Bij immomakelaars, die in de stad negen op de tien huizen beheren, gaat het om 24 procent van de aanbiedingen, bij particuliere verhuurders gaat het om een discriminatiegraad van 67 procent.

Geen discriminatie

"Wij kennen als grote speler binnen de sector de gevoeligheden van de markt", zegt Filip Dewaele. "Voor één en hetzelfde pand hebben we soms tientallen kandidaten die perfect in dat ene huis of appartement passen. Maar panden vliegen dezer dagen bijzonder snel de deur uit, zodat de beschikbaarheid van uur tot uur kan veranderen. Aangezien er maar één huurder kan worden gekozen, vallen er steeds mensen uit de boot. Is dit iemand van een minderheid die zo het pand niet kan huren, dan kan dat soms frustraties opwekken terwijl er van discriminatie geen sprake is. Er worden soms vastgoedmakelaars op het matje geroepen wegens discriminatie terwijl 80 procent van hun cliënteel huurders van buitenlandse afkomst zijn.”

Objectieve criteria

Er kunnen verkeerde conclusies getrokken worden uit deze testen, vindt Filip Dewaele nog. "Een eigenaar-verhuurder is op zoek naar een huurder die aan drie criteria voldoet: iemand die de huur betaalt, de woning goed onderhoudt en geen ‘miserie’ veroorzaakt, los van geslacht, geloof, geaardheid of naam", zegt de vastgoedexpert. "Bij Dewaele objectiveren we de criteria om een bezoek te kunnen brengen aan een huurwoning: een kandidaat-huurder kan een huurdersprofiel aanmaken of daarvoor hulp vragen in één van onze kantoren. Dat profiel bevat een vragenlijst: wat zoek je? Wat is de gezinssamenstelling? Kan je de huur betalen? Op basis van die objectieve criteria wordt er bepaald of het zinvol is om een bezoek te brengen of beter uit te kijken naar een ander pand. Na het bezoek kan de kandidaat-huurder aangeven of hij wenst te huren en beslist de eigenaar of hij met deze of een andere huurder in zee gaat.