Flocart 2

Gullegemse familiebedrijf Flocart heeft met wereldprimeur wereldwijde ambities in de sector van de zonwering

GULLEGEM - Het West-Vlaamse bedrijf Flocart van de familie Verstraete innoveert op een baanbrekende manier en ontwikkelde Greenshade: een milieuvriendelijke en efficiƫnte zonnewering gemaakt van glasvezel. De meeste zonneschermen bestaan vandaag uit PVC of Polyester. Greenshade pakt het bewust anders aan en kiest ervoor om PVC-vrije en volledig natuurlijke zonwering te produceren. Bovendien is deze vernieuwende technologie cradle-to-cradle gecertifieerd (de wereldwijde standaard voor producten die veilig, circulair en verantwoord gemaakt zijn, nvdr). Het betreft hier een absolute wereldprimeur want glasvezel is 100% natuurlijk en een milieuvriendelijk alternatief. Het bedrijf is alvast ambitieus en wil Greenshade wereldwijd gaan distribueren.

De trend naar duurzame en circulaire gebouwen is al een tijdje bezig maar is ook actueler dan ooit. Professionals in de bouw zijn voortdurend op zoek naar duurzame oplossingen. Zo komen ze tegemoet aan de eisen van de markt en de regelgeving.

Om in te spelen op het verder verduurzamen van de bouwmaterialen ontwikkelde het West-Vlaamse bedrijf Flocart nu een innovatief concept onder de noemer Greenshade. Er wordt geen gebruik meer gemaakt van PVC, maar er enkel met glasvezel gewerkt. Door het inherent brandvertragend karakter van glas, kunnen de hoogste brandnormen behaald worden zonder het toevoegen van schadelijke chemie.

Best of both worlds

Glasvezel is 100% natuurlijk en een milieuvriendelijk alternatief. Het wordt geproduceerd uit kwarts en zandmineralen, enkele van de meest voorkomende materialen in de natuur. Het gebruik van glasvezel geeft Greenshade enkele unieke eigenschappen in stabiliteit, vezelbescherming en mildheid voor mens en natuur. Bovendien zorgt dit materiaal voor een grote brandwerendheid en veiligheid want tijdens een brand worden er immers geen giftige rook,  toxische gassen of brandende druppels gevormd.

“Bij de ontwikkeling van nieuwe producten moet er vaak gekozen worden tussen milieuvriendelijkheid en efficiëntie", zegt Denis Verstraete, CEO van Flocart. "Bij Greenshade zijn we er echter in geslaagd om het beste van beide werelden te combineren want we vonden een unieke oplossing die duurzaamheid en techniciteit perfect combineert.”

Lange traditie

Het West-Vlaamse bedrijf Flocart, producent van Greenshade, in een echt familiebedrijf dat reeds opgericht werd in 1860. De onderneming kan rekenen op een zeer rijke geschiedenis binnen de West-Vlaamse textielindustrie. In 2019 kreeg het bedrijf nog te maken met een zeer grote brand op zijn productiesite in Gullegem. Er werd echter bijzonder snel werk gemaakt van de heropbouw.

Vandaag staat met Denis Verstraete (zoon van Francis) de vijfde generatie aan het hoofd van Flocart en zijn de wereldwijde ambities, onder andere met Greenshade, torenhoog.