Bossu lancering i’capella adagio

Het kleine Bouw Bossu realiseert een groot project in Izegem

IZEGEM - Nadat goed 10 jaar geleden de laatste zusters vertrokken, heeft Bouw Bossu zijn plannen voorgesteld voor de voormalige kloostersite Avé Maria in Izegem. Meteen starten ook de werken voor dit indrukwekkende vernieuwbouwproject in het centrum van de stad. “Het moet een inspirerende plek worden waar het aangenaam wonen is, met veel groen en een opwaardering van het historische erfgoed”, stelt Floris Vantyghem, commercieel verantwoordelijke bij Bouw Bossu.   

Jan Bossu stond meer dan twintig jaar op werven in de hoedanigheid als voeger, metser en vloerder. Een selfmade man dus die het schopte tot volwaardig ondernemer die met zijn team van experts betaalbare droomhuizen wil bouwen. Begonnen vanuit zijn eigen woning, runt hij vandaag het Bossu-bouwteam en zes vaste medewerkers vanuit het hoofdkantoor in Rumbeke. Bossu wil zich in een druk bezette markt onderscheiden met een afwerking van een uitzonderlijk niveau.

Het nieuwste project staat als een referentie te boek. In een tijd dat onderwijs nog niet vanzelfsprekend en verplicht was, werd in 1806 in Izegem door de jezuïeten een klooster en school opgericht. Het klooster kreeg de naam de Pélichy, naar priester Joseph de Pélichy, die verantwoordelijk was voor de bouw van de rijk gedecoreerde ‘Gouden Kapel’ en de iets soberdere ‘Zilveren Kapel’. Deze twee kapellen zijn nog steeds de pronkstukken van het gebouw en zijn sinds 2012 beschermd. Tot tien jaar geleden onderhielden de Zusters van Maria het gebouw, maar zij trokken in 2013 uit het klooster weg, waarna Bouw Bossu de kans kreeg om de site nieuw leven in te blazen.

Heden en verleden

Bedoeling is nu om het verleden van het klooster - en dus de erfgoedkundige waarde - te verzoenen met hedendaags normen, ook inzake duurzaamheid waar de lat bijzonder hoog wordt gelegd. Zo wordt er ook een nieuwe parktuin aangelegd. Een eerbetoon aan de tijdloze sereniteit die het klooster altijd heeft uitgestraald, zo luidt de boodschap. .