ION Leuven downloaden

ION zet zijn stempel in Leuvense stadscentrum

WAREGEM, LEUVEN - Na 15 jaar leegstand krijgt de voormalige Accosite in Leuven eindelijk een nieuwe toekomst. Het stadsbestuur heeft het licht definitief op groen gezet om er een duurzame woonwijk te bouwen. de nieuwe site Burenberg biedt straks een brede waaier aan woonmogelijkheden: van appartementen en co-living kamers, over gezinswoningen en sociale appartementen tot zelfs een woonzorgcentrum, studentenkamers en kamers voor beschut wonen. Daarnaast voorziet projectontwikkelaar ION ook een publieke parktuin van 4.600 vierkante meter en tal van duurzame oplossingen zoals slim waterbeheer, een geothermisch warmtenet en zonnepanelen. 

Burenberg is met zijn twee hectare meteen ook een van de laatste residentiële ontwikkelingen van grote omvang nabij het stadscentrum.De voorbije jaren heeft de Stad Leuven hard ingezet op vernieuwing, leefbaarheid, duurzaamheid en betaalbaar wonen. Stadskankers verdwijnen en verloederde plekken worden aangepakt.

Ook de nieuwe Burenberg-wijk past perfect in die strategie. De woonbuurt komt uiteindelijk niet alleen op de locatie te liggen waar de bekende Acco-drukkerij stond. In het nieuwe masterplan omvat de twee hectare grote site ook het voormalige kloostergebouw van de Broeders van Liefde - dat uitgeeft op de Brusselsestraat - en enkele aanpalende eigendommen, waaronder drie historische arbeiderswoningen in de Goudsbloemstraat.

In de plannen valt vooral op hoe het woonproject een zeer gevarieerd publiek zal aantrekken. Zo komen er niet alleen 125 appartementen en studio’s, 16 ééngezinswoningen en 29 co-living kamers, maar ook 67 studentenkamers, 19 sociale appartementen en een woonzorgcentrum met 46 woonzorgkamers en 27 assistentieflats.

“Zowel de historische arbeiderswoningen als het oude kloostergebouw worden duurzaam gerenoveerd met respect voor de aanwezige erfgoedwaarden", aldus Kristof Vanfleteren, co-CEO van ION. "In het kloostergebouw komen bovendien 21 kamers die kaderen in het Initiatief voor Beschut Wonen, uitgebaat door de Broeders van Liefde.”

Focus op duurzaam

Het masterplan van de wijk - dat ook plaats biedt aan enkele kantoren en horeca - werd uitgetekend door het Leuvense ontwerpbureau BUUR. Voor de ontwikkeling werd er, naast ION, ook een beroep gedaan op aNNo Architecten, POLO Architects, OYO Architects en C+S Architects.

Projectontwikkelaar ION, ook bekend van het Boerentoren-project in Antwerpen, wil vooral zijn stempel drukken door sterk in te zetten op duurzaamheid. Zo streeft de vastgoedontwikkelaar ernaar om van Burenberg een energieneutraal project te maken. Daarom voorzien de plannen onder meer zonnepanelen en een geothermisch warmtenet, waardoor de hele wijk zonder fossiele brandstoffen verwarmd wordt.

Dé eyecatcher van het project is de publieke parktuin van 4.600 vierkante meter, die in het midden van de wijk komt te liggen, waar alle Leuvenaars welkom zijn, via verschillende doorsteken. De grote lindeboom aan het klooster blijft bewaard en er worden tientallen toekomstbomen aangeplant in de parktuin. Het is de bedoeling dat de bouwwerken in het najaar starten. Naar verwachting worden de eerste wooneenheden in 2024 opgeleverd.

ION heeft kantoren in Waregem, Brussel en Antwerpen. De projectontwikkelaar ontwikkelde de laatste jaren een 30-tal sites met een totale waarde van 650 miljoen euro (100 procent verkocht en gerealiseerd) en heeft nog meer dan 80 projecten in de pijplijn zitten, goed voor een waarde van 2,4 miljard euro.