Cobras circulair

Jonge ondernemers bundelen de krachten om de circulaire economie te boosten

KORTRIJK - "Over de circulaire economie worden veel ronkende verklaringen afgelegd, maar in de praktijk gebeurt nog altijd veel te weinig. Het is tijd voor change. Wij willen concrete actie ondernemen en de bakens verzetten." Aan het woord zijn drie jonge Kortrijkse ondernemers met visie én ambities als het over circulaire economie gaat: duurzaamheidsexperte Sofie Rapsaet (Sura), architect-ontwerper Jelle Vandecasteele (Cobras) en ondernemer Chris Van de Voorde (JuuNoo) bundelen de krachten voor een ad hoc samenwerking. Een multidisciplinair expertenteam met een missie. 

"Faciliteren, inspireren en sensibiliseren over alles wat te maken heeft met circulaire economie, daar is het ons om te doen", zeggen de drie jonge dertigers. Ze hebben vanuit de praktijk of vanuit ervaring recht van spreken. Sofie Rapsaet (consultancybedrijf Sura) doet niets anders dan advies verlenen over meer duurzaamheid in de economische processen. Chris Van de Voorde past met zijn bedrijf JuuNoo circulariteit toe in de praktijk met esthetische en circulaire wanden voor bedrijfsgebouwen. Jelle Vandecasteele heeft met zijn ontwerpbureau Cobras heel zijn kantoorruimte (van vloer tot plafond) ingericht met circulaire materialen, het bewijs dat het kan.

Proces met meerwaarde

"Wij willen een denk- en doeproces op gang brengen", zegt het drietal. "We hebben in dit verband contact genomen met de bekende Nederlandse  architect Thomas Rau, een grote naam als het om circulaire toepassingen gaat. Hij heeft meteen toegezegd om samen te werken met ons. In het kader van de Green Deal liggen niets dan kansen voor het grijpen. Maar de bedrijven en de hele maatschappij moeten nog meer wakker geschud worden over wat er allemaal mogelijk is. We mikken in de eerste plaats op projectontwikkelaars, aannemers en architecten die met vooruitstrevende projecten bewijzen dat circulair bouwen voor alle partijen opbrengt. Maar finaal moet iedereen doordrongen worden van het belang van een circulaire economie, waarbij producten en grondstoffen een tweede leven kunnen krijgen. Op regelmatige basis zullen we nu ook conferenties organiseren rond dat thema."