Unizo jobstudent 18

Justine Spileers is West-Vlaamse jobstudent van het jaar

WIELSBEKE - Justine Spileers (23) uit Wielsbeke werd door UNIZO en Liantis (de nieuwe dienstengroep die vanaf 10 september ontstaat uit de krachtenbundeling van ADMB, Zenito en Provikmo) verkozen tot West-Vlaams jobstudent van het jaar. Justine deed haar vakantiejob bij Book’u in Izegem. Book’u is een innovatieve onderneming die online-tools voor personeelsadministratie ontwikkelt.

Justine deed stage in het kader van haar opleiding bachelor in de toegepaste informatica bij Book’u. Ze was gedurende de stage een echte meerwaarde voor de onderneming. Zaakvoerder Dieter Vanthournout twijfelde dus niet om haar gedurende enkele weken een vakantiejob aan te bieden. “Justine was afgelopen weken verantwoordelijk voor de ontwikkeling van een IOS app", aldus Vanthournout. "De app wordt gebruikt door de werknemers van onze klanten om hun planning op te volgen of beschikbaarheden door te geven. De app werkt goed en draait intussen op de toestellen van vele werknemers. Justine is het prototype van een harde West-Vlaamse werkster. Ze was een echte meerwaarde en verdient hiervoor deze pluim.”

Flexibiliteit troef

Onder druk van onder meer UNIZO werden de voorwaarden om in het (zowel voor werkgever als werknemer) voordelige jobstudentenstatuut te werken aanzienlijk versoepeld. Zo mogen jobstudenten vrij doorheen het jaar werken, zolang ze zich maar houden aan het maximum van 475 uren per jaar. En die versoepeling werpt vruchten af. Zo deden in 2017 liefst 27% van alle werkgevers (dus meer dan een kwart) een beroep op jobstudenten, blijkt uit berekeningen van dienstengroep Liantis. In 2013 was dat nog 22 %. De gemiddelde jobstudent is 21 jaar. Vrouwelijke jobstudenten zijn met een aandeel van 57% duidelijk in de meerderheid.

Koploper als het over de tewerkstelling van jobstudenten gaat, is en blijft de horeca. Inmiddels doet al 77% van de horecawerkgevers een beroep op jobstudenten, blijkt uit cijfers van Liantis. Dat is een stijging met maar liefst 14% ten opzichte van 2013. Ook de retail kan de flexibele en voordelige inzet van jobstudenten smaken. 41% van de distributie-werkgevers doet er intussen een beroep op. In de tuin- en tuinbouwsector heeft 36% jobstudenten in dienst. I! n de ruimere voedingssector is dat 28% en in de non-profitsector 20%.

Meerwaarde voor de economie

Met de verkiezing wil UNIZO het belang van jobstudenten voor onze economie benadrukken en de noodzaak van een soepel tewerkstellingsstatuut onderstrepen. "Jobstudenten zijn erg belangrijk voor onze economie", aldus Frederik Serruys, directeur UNIZO West-Vlaanderen. "Ze bieden een antwoord op de toenemende vraag van onze werkgevers om flexibel pieken op te vangen, om werk te verzetten op momenten waarvoor moeilijk medewerkers te vinden zijn en om de tijdelijke afwezigheid van medewerkers op te vangen tijdens vakantieperiodes. Zoals de cijfers van Liantis aantonen, doen steeds meer werkgevers er beroep op. Maar ook voor de student is de job een meerwaarde. Dankzij studentenjobs leren studenten het échte ondernemersleven kennen en zijn ze nog véél beter voorbereid op een job na hun studentencarrière zodat hun kansen op de arbeidsmarkt alleen maar toenemen."