Matexi Gaetan Hannecart

Matexi blijft worstelen met een turbulente markt

WAREGEM - De Waregemse projectontwikkelaar Matexi heeft zijn jaarcijfers 2023 bekend gemaakt. Van groei is er in de huidige markt - die door Matexi zelf wordt omschreven als turbulent - hoegenaamd geen sprake. Maar voorman Gaëtan Hannecart blijft optimistisch zij het ook realistisch.  

Matexi noemt zichzelf de grootste residentiële vastgoedontwikkelaar van het land. De omzet bedraagt 419 miljoen euro en blijft zo voor het derde jaar op rij ruim boven de kaap van 400 miljoen euro. Van groei is er nu al jaren geen sprake. "De aanhoudende moeilijke marktomstandigheden, lange doorlooptijden voor vergunningen en een 15% hogere btw op stedelijke herontwikkelingsprojecten maken het ons moeilijk", zo laat het bedrijf weten in een persbericht.

De marktleider in residentiële vastgoedontwikkeling en stedelijke herontwikkeling was in 2023 goed voor 1.343 opgeleverde en 1.238 verkochte woningen. Met ongeveer een kwart van de opleveringen dragen Matexi’s activiteiten in Polen op een substantiële manier bij aan het totaalplaatje. De geconsolideerde omzet van het jaar 2023 bedraagt 419 miljoen euro (-4.2%), en het operationeel resultaat (EBITDA) daalde licht naar 53,7 miljoen euro (-2,8%).

Nieuwe gronden en vergunningen

Matexi investeerde vorig jaar 51 miljoen euro in de verwerving van nieuwe gronden en panden, goed voor zo’n 1.018 wooneenheden. De totale pijplijn aan toekomstige projecten blijft daarmee stabiel op zo’n 6,5 miljard euro. Daarnaast verkreeg Matexi in 2023 een vergunning voor 1.624 wooneenheden, een aantal vergelijkbaar met 2022. Hiermee is ook het activiteitenniveau in de nabije toekomst gegarandeerd. Bij de in 2023 vergunde projecten zitten onder meer de herontwikkeling van het ziekenhuis Saint-Joseph in Luik (210 appartementen), een nieuw woonproject met 120 woningen en appartementen in Gent, een bijzonder duurzame ontwikkeling met 77 woningen en appartementen in Vivegnis bij Luik en vier projecten met in totaal 445 appartementen in Polen (drie in Warschau en één in Krakau).

Realisme prediken

Sterke man Gaëtan Hannecart, uitvoerend voorzitter van de raad van bestuur, predikt in de geven omstandigheden vooral realisme. “De stabiele resultaten laten zien dat Matexi stand wist te houden tijdens een stormachtig jaar binnen de vastgoedsector", luidt de commentaar van Hannecart. "Als gevolg van langere vergunningstrajecten, hogere rentevoeten, duurdere bouwmaterialen en de btw op sloop en hernieuwbouw die steeg van 6% naar 21%, merken we een ernstige vertraging in de markt die in 2024 zijn weerslag zal hebben op de hele vastgoedsector, waaronder ook Matexi.”

Maar Hannecart blijft ook optimistisch. "Ik ben onze raad van bestuur dankbaar voor zijn doortastendheid in deze moeilijkere omstandigheden", zegt hij. "De wil is duidelijk aanwezig om onze beproefde strategische koers verder te zetten met een sterke focus op betaalbare, energie-efficiënte nieuwbouw teneinde aan evidente maatschappelijke behoeften een antwoord te bieden. De raad van bestuur heeft ook duidelijk vertrouwen in de stabiliteit van de onderneming. Ik kijk er dan ook naar uit om samen met de raad van bestuur en het vernieuwde directiecomité een volgend hoofdstuk aan het Matexi-verhaal toe te voegen.”