McThree Domotex 23

McThree vraagt faillissement aan

WAREGEM - Een maand nadat McThree, het bedrijf van de familie Vanwynsberghe, besloot om de zaak vrijwillig te sluiten, wordt nu het faillissement aangevraagd. Volgens de directie werden alle opties bekeken maar was er geen andere weg meer. De vakbonden stellen daar vragen bij en voerden maandagnamiddag al actie aan het bedrijf. 278 jobs verdwijnen. De sociale onderhandelingen, die niet gemakkelijk beloven te zijn, werden inmiddels opgestart.

foto: management McThree (archief beurs Domotex 2023)

Mc Three Carpets werd in de afgelopen jaren geconfronteerd met een steeds verder stijgende concurrentie vanuit de lageloonlanden, een structurele overcapaciteit en prijsdruk op de internationale markten. De ‘corona-pandemie’ leidde slechts tot een tijdelijke toename in de vraag naar interieur- en textielproducten.

Dit korte termijn effect was van korte duur, omdat de investeringen en kosten in deze periode versneld gemaakt werden, kwam er vervolgens een sterke terugval in de vraag naar tapijtproducten. Aldus de leiding van het bedrijf.

In vrije val

De onderneming moet vaststellen dat sinds de Russische inval in Oekraïne de energieprijzen en andere kosten sterk gestegen zijn, met een toegenomen inflatie, oplopende rentelasten en een sterk gedaald consumentenvertrouwen tot gevolg. Sindsdien wordt Mc Three Carpets geconfronteerd met structurele marktproblemen.

Feit is dat inmiddels bij McThree Carpets de bestellingen sterk teruggelopen zijn: de productievolumes zijn significant gedaald en er is geen vooruitzicht op een kentering. De onderneming deed ook reeds geruime tijd een beroep op economische werkloosheid. Tegelijkertijd zijn de kosten structureel sterk gestegen, zowel op het vlak van energie, lonen als van leveranciers. Daardoor zijn de marges ontoereikend geworden om de organisatie nog in stand te houden. De bedrijfsleiding moest vaststellen dat de verliezen steeds verder toenemen.

Tevergeefse zoektocht

Voor Mc Three Carpets werd recent een overnemer gezocht, maar in het huidig economisch klimaat werden geen kandidaat-overnemers gevonden. Aangezien na onderzoek gebleken was dat er geen toekomstmogelijkheden waren om de activiteiten op een rendabele manier voort te zetten, had de bedrijfsleiding van Mc Three Carpets reeds op 5 december laatstleden de intentie meegedeeld om de activiteiten op korte termijn volledig stop te zetten.

Inmiddels zijn de verliezen verder opgelopen, tevens en moet vastgesteld worden dat Mc Three Carpets haar schulden definitief niet meer kan voldoen, zo luidt de boodschap in een persbericht. In het licht van deze pertinente actuele omstandigheden blijkt er geen andere mogelijkheid te zijn dan op heden de boeken neer te leggen en het faillissement aan te vragen.

Mc Three Carpets ontstond in 1989. De textielonderneming uit Waregem ontwikkelde zich tot een toonaangevende fabrikant en leverancier van machinaal geweven tapijten (‘carpets’) in diverse productcategorieën, voornamelijk op basis van polypropyleen, voor de residentiële markt (private label). Mc Three Carpets bracht collecties op de markt in meer dan 70 landen, waarbij het grootste deel in West-Europa via retail-, groothandels- en e-commerce distributiekanalen wordt verkocht (70%). Daarnaast produceerde de onderneming middels extrusie ook klantspecifieke garens, zowel voor toepassingen in diverse sectoren, zoals de textielsector zelf, maar ook voor toepassingen in de automobiel- en de bouwsector (isolatie).