Oostduinkerke paardenvissers

Paardenvissers doppen vooral hun eigen boontjes

KOKSIJDE, OOSTDUINKERKE - De wereldberoemde en door Unesco erkende paardenvissers zijn een begrip. Ze zijn met een vijftiental en leven jaar in jaar uit van de vangst en de commercialisatie van Noordzee garnalen. Hun focus is quasi unilateraal op paarden en garnalen. Om de paardenvissers alsnog een duw in de rug te geven -financieel, materieel en qua marketing -  werd in de jaren zestig al de  Orde van de Paardevissers opgericht. Inmiddels heeft de Orde het koninklijk statuut verkregen. Het voorbije weekend werd op een persconferentie tekst en uitleg gegeven door de koninklijke Orde. Ondernemerschap is ook hier nooit ver weg.

Het hele jaar door organiseert de koninklijke Orde allerlei initiatieven die geld in de lade moeten brengen. Die euro's worden dan ter beschikking gesteld van de paardenvissers die zodoende al eens nieuw materiaal kunnen aanschaffen. De door de Orde georganiseerde festiviteiten zijn zeer divers en hebben vooral één doel: het lekkers uit de Noordzee in een positief daglicht stellen. "Onze Orde heeft het statuut van een vzw", als voorzitter Marc Sirjacobs en grootmeester René Decorte. "De paardenvissers zijn bijzonder hard werkende mensen die het spijts het harde labeur echter niet al te breed hebben. Soms hebben ze moeite om zelfs maar hun paarden te onderhouden. Wij met de Orde proberen hen een duw in de rug te geven via onze activiteiten. Met de opbrengst zorgen wij bijvoorbeeld voor nieuwe kledij (denk aan nieuwe mutsen of jekkers), voor nieuwe materiaal (denk aan manden) of aan steun bij het onderhoud van de paarden zelf."

Tafels, stoelen en gerstenat

De Orde zegt bij monde van zijn twee woordvoerders dat het vooral zijn boontjes zelf wenst te doppen. "Wij weigeren bijvoorbeeld traditioneel elk vorm van overheidssubsidie en zoeken traditioneel ook geen steun bij bedrijven uit de regio die ons zouden kunnen sponsoren", aldus voorzitter Marc Sirjacobs en grootmeester René Decorte. "Slechts deze kleine nuance: de gemeente helpt ons wel als het over logistiek gaat (voorbeeld: stoelen en tafels voor degustaties op de zeedijk) en bij de Brugse brouwerij De Halve Maan van CEO Xavier Vanneste  kloppen we nooit tevergeefs aan voor een portie heerlijk gerstenat. Maar voor de rest doen we alles zelf. Te ere en ter promotie van de paardenvissers die ons na aan het hart liggen."