Gheysens familie met dochter

Paul Gheysens treedt toe tot de club van 39 Belgische miljardairs

IEPER - Paul Gheysens mag zich voortaan lid noemen van de club met Belgische miljardairs. Dat heeft de niet altijd even betrouwbare nieuwswebsite De Rijkste Belgen berekend. Over de schuldenlast wordt niets geschreven. Paul Gheysens, afkomstig uit Ieper, is het type selfmade man die begon als tuinman en zich opwerkte tot vastgoedtycoon. Gheysens werd geboren op 5 november 1953 en is dus 68 en geen 69 of 71 zoals meerdere mediakanalen beweren.   

“Het is natuurlijk mooi die grens van 1 miljard euro te bereiken, maar echt belangrijk is dat niet. Wij presenteren elke zes maand mooie cijfers. En we zijn van plan dat te blijven doen.” Dat zegt de West-Vlaamse ondernemer Paul Gheysens in een interview met de website De Rijkste Belgen. Volgens die bron telt ons land officieel 39 miljardairs.

Gheysens boekte in 2021 met zijn groep een recordwinst van 123 miljoen euro. Het trekt zijn vermogen daarmee over de grens van 1 miljard. “Ik ben een ongeduldig man maar ik heb veel tijd”, aldus Gheysens in een gesprek met de redactie van de website in kwestie. "Projecten opstarten kan veel tijd in beslag nemen, meer eens ze gestart zijn moet het snel gaan. Maar tijd is geld. We hebben enorm veel grond in voorraad, en die is allemaal betaald.”

Vast stramien

De nu 69-jarige Paul Gheysens bouwde met Ghelamco een klassieke strategie uit als projectontwikkelaar. Residentieel vastgoed van hoog niveau wordt na oplevering verkocht. Commercieel vastgoed wordt in principe verhuurd als vastgoedbelegging en daarbij mikt de West-Vlaamse ondernemer steevast op grote namen, zeg maar multinationals.  . Belangrijke kantoorprojecten worden naderhand ook verkocht. Zo was de verkoop van het kantoorcomplex The Hub in Warschau aan de gigant Google eerder dit jaar goed voor een opbrengst van 538 miljoen euro.

Ghelamco is verankerd in Polen en België maar sinds enkele jaren ook in het Verenigd Koninkrijk (via dochter Marie-Julie) en binnenkort ook in Parijs. "Het feit van miljardair te zijn brengt niet veel verandering in mijn status", aldus nog Gheysens. “Banken kijken daar misschien naar maar in mijn geval weten ze al snel met wie ze te maken hebben.”

foto: Ghelamco