Poppies 19

Poppies maakt zich op voor nieuwe kwantumsprong

ZONNEBEKE - Bij het familiale voedingsbedrijf Poppies borrelt het van de plannen. In de fabriek van Zonnebeke wordt een vierde productielijn geïnstalleerd, en ook in de andere vestigingen (13 productie sites in totaal) zijn er uitbreidingsinvesteringen op til. Verder wordt er sterk ingezet op de Aziatische markt (met China als speerpunt) via een nakend nieuw vertegenwoordigingskantoor in Singapore. Last but not least wordt de bouw gepland van een nieuwe administratieve hoofdzetel, pal naast de A19 die Kortrijk met Ieper verbindt.

Een en ander werd bekend gemaakt bij het bedrijfsbezoek van Vlaams minister van Economie Nathalie Muylle, zelf afkomstig uit Roeselare. Het verhaal van Poppies leest als een onwaarschijnlijk groeiverhaal, in de jaren zeventig gestart van nul. De voorbije tien jaar verdubbelde het voedingsbedrijf zelfs in omzet. Van 135 miljoen euro in 2009 en 162 miljoen in 2010 tot 309 miljoen euro nu. 90 procent wordt verdiend via export. Poppies heeft op vandaag verkoop in liefst 63 landen.

De extra muros manager Patrick Reekmans stelde Poppies terecht voor als een verborgen parel in het West-Vlaamse ondernemerslandschap. De families Castelein en Popelier stonden in 1976 aan de wieg van het bedrijf dat allerlei lekkers aanbiedt: van koekjes, over allerlei gebak en macarons tot desserts. In total spreken we over 21 verschillenden soorten producten. Vandaag werkt de tweede generatie van beide families mee aan de niet aflatende groei. "Dit veronderstelt ook dat we zwaar investeren in een nieuw ERP-systeem", zei Patrick Reekmans.

Nieuwe uitdagingen

Poppies is anno 2019 goed voor 309 miljoen euro omzet en 1.000 medewerkers wereldwijd (waarvan de kleine helft aan de slag is in één van de zes vestigingen in eigen land). In West-Vlaanderen heeft de 'mini multinational' drie sites: twee in Zonnebeke en één in Wervik. In het naburige en pal op de provinciegrens gelegen Komen heeft Poppies ook een belangrijke fabriek staan. Aan minister Muylle werd ook duidelijk gemaakt dat het bedrijf, zoals veel West-Vlaamse bedrijven, ook hel wat uitdagingen op zich ziet afkomen. Zo is de zoektocht naar geschikt personeel lang niet evident. Techniekers vinden is zelfs een calvarietocht. Finaal blijven ook vraagtekens en veel onzekerheid hangen boven de Brexit: met of zonder deal? Minister Nathalie Muylle onderlijnde dat de EU er alles aan doet om over heel wat hangende kwesties globale principsakkoorden te sluiten in plaats van een niet aflatende stroom van bilaterale akkoorden. "Dit moet de bedrijfswereld meer houvast bieden", aldus de minister.