SAAS cloudpiling 20220909-2

Start-up voor de bouw CloudPiling stoot al meteen door op de Nederlandse markt

HOOGLEDE - De tech start-up CloudPiling, opgericht in mei 2020, introduceert als eerste wereldwijd een geïntegreerde geotechnische tool voor aannemers gespecialiseerd in paalfunderingen, grondkerende wanden en ankers. De oprichters hebben een duidelijk doel voor ogen: besparen in tijd en materiaal door repetitieve handelingen te automatiseren. Parallel zorgen hun klanten, door de verregaande optimalisaties, voor een ongeziene reductie in CO2 uitstoot. Na mooie referenties te hebben opgebouwd in eigen land (onder meer bij de Willy Naessens Group) krijgt CloudPiling al meteen ook voet aan de grond in Nederland.

CloudPiling werd opgericht vanuit een gevoel van frustratie en met de bedoeling meerwaarde te scheppen voor de markt. "Enerzijds was er inderdaad die frustratie om het gebrek aan juiste software, anderzijds was het ook ontnuchterend om vast te stellen dat bouwkundige ingenieurs zware universitaire studies doen om zich vervolgens in het werkveld bezig te houden met eindeloze, repetitieve berekeningen in Excel," zegt mede oprichtster Michelle Vanhove. "Die kunnen beter geautomatiseerd worden, zodat die ingenieurs meer tijd krijgen om advies te verlenen en concepten uit te denken. Wij zijn er namelijk van overtuigd dat automatisatie door middel van technologie ook in de bouwsector niet de toekomst, maar het heden is. Daarom willen we met onze oplossing het beroep van geotechnische ingenieurs opwaarderen en ze écht het verschil laten maken. De forse besparingen lijken op het eerste gezicht steeds te mooi om waar te zijn, maar onze verschillende benchmark rapporten en casestudies bewijzen het tegendeel.”

In eigen land wist CloudPiling al meteen 50 procent marktaandeel te verwerven. Oprichters zijn kustjongen Thomas Zwaenpoel (als burgerlijk ingenieur vooral de man van de techniek) en de uit Zwevezele afkomstige Michelle Vanhove (focus op verkoop, marketing en personeel). Het bedrijf is gevestigd in Hooglede en telt zeven medewerkers. En waarom ze in volle corona kozen voor een eigen bedrijf? "We zijn beiden opgegroeid in een gezin met zelfstandige ouders, dat helpt zeker", aldus Michelle Vanhove.