Couturon Justin

Starter Justin Couturon (Gym Loft) verwoordt wat veel jeugd denkt over corona

KORTRIJK - Enkele jaren terug startte Justin Couturon zijn eigen zaak Gym Loft op: een place to be voor jongeren en veel businesslui om onder deskundige leiding fit te blijven, zowel fysisch als mentaal. "Jongeren hebben ook een eigen kijk op post corona, en die wijkt toch wel af van wat andere generaties er over denken", aldus Couturon die naar eigen zeggen de spreekbuis van een generatie wil zijn.

Justin Couturon begint met een herinnering uit zijn prilste jeugd. "Toen mijn koekje op de grond viel in mijn kleuterjaren, dan twijfelde je of je die wel nog zou opeten, maar toen zei mijn wijze moeder: Eet dat maar op, dat zijn bosvitamientjes!", aldus Couturon. "Tjah. Bosvitamientjes. Geen flauw idee wat dit toen betekende, maar de koek vertrok al gauw terug richting mijn melktanden. In tijden van ontsmettende gels en social distancing creëren we nu vooral afstand met ons eigen immuunsysteem en ons kuddegevoel. Het zijn echter verplichte maatregelen om de ziekenhuizen niet te overbelasten', wordt gezegd. Maar met nog maanden verwijderd van een eerste vaccin zal onze wereld jammer genoeg dit virus onder ogen moet zien, met sterfte tot gevolg. Onze 'onhygiënische' omstandigheden en handelingen worden meer en meer afgenomen. Voorstanders zullen zeggen dat dit onze levens verlengt, tegenstanders gaan hier gedeeltelijk mee akkoord. Volgens hen maakt het ons steeds zwakker. De vraag stellen is ze al een beetje beantwoorden: is al die ultrahygiëne wel goed voor ons immuunsysteem?"

Wat met Mother Earth?

Couturon heeft zelf vooral veel bedenkingen met hoe we collectief omspringen met Mother Earth. Wie herinnert zich nog 1997 en het eerste Kyoto-protocol? "Sindsdien is er geen voelbare vooruitgang geboekt, terwijl de wereldwijde bevolkingsgroei en de technologische vooruitgang piekten", zegt de jonge ondernemer. "Als we mensen op drastische, maar wel terechte wijze, waarschuwen voor een dodelijke virus met draconische maatregelen, dan is de klus meteen geklaard. Maar voor alles wat leeft en leven geeft op onze aardbol is er nog steeds geen concreet actieplan voor de burgers van dit land. We weten het allemaal, maar we nemen het niet serieus. Er werden in al die jaren weinig impactvolle beslissingen genomen sinds de eerste Kyoto- bijeenkomst. Ja, enkele nieuwsverslagen, 'An Inconvienent Truth', zonnepanelen werd gesubsidieerd, een beetje schoolmaterie hier en daar met een lichte  stijging voor de ecologische politieke partijen. Er waren nochtans richtlijnen en er was een deadline, maar wat heeft het uitgehaald? Er werd zelfs propere lucht gekocht in het buitenland om de cijfers te maskeren. Als we écht een ommezwaai willen zien, dan moeten we het blijkbaar in onze strot geramd krijgen (zoals het bombardement over corona). De zorg voor onze planeet start bij elk individu en zijn gedragingen en overtuigingen en niet bij diens politieke voorkeur. Je doet niets mis om op ecologische partijen te stemmen, maar je maakt gewoon het grootste verschil door zélf te handelen."

Opvallende vaststellingen

Crisissen zijn doorgaans ideale bezinningsmomenten over de individuele levenswandel en het parcours dat we met zijn allen afleggen. De pas dertig geworden Couturon maakt een hele reeks opvallende en vaak hoogst persoonlijke vaststellingen die steevast tot nadenken stemmen. "Veel mensen zullen toch wel geschrokken zijn bij het zien van de relatie tussen obesitas en coronasterfte", denkt hij. "Omgekeerd zijn fitheid en weerstand belangrijke parameters gebleken om het virus de baas te kunnen.Veel mensen herontdekken hun fiets. Zullen er nog mensen zijn die de zuivere lucht meer gaan appreciëren? We mogen het hopen. Moeten er ook geen vragen gesteld worden bij de uitrol van 5G? Iedereen zit in zijn kot en 5G wordt inmiddels stiekem uitgerold. Worden we proefkonijnen? Hoe zeker zijn we dat deze straling altijd de gezondheidsnormen kan handhaven? Er heerst te veel publieke, maar ook wetenschappelijke twijfel om dit 'zomaar' uit te rollen."

Boodschap voor bedrijven

Finaal formuleert Couturon ook een boodschap voor de bedrijfswereld. "Bedrijven die financieel sterk staan of die (digitale) recurrente inkomsten hebben, zullen deze crisis gemakkelijker overleven", aldus de jonge starter. "Ik geloof ook in een impasse van het online gebeuren, want mensen zullen altijd nood hebben aan direct contact. Maar er zijn veel positieve digitale oplossingen die gunstig zijn voor het milieu. Zoom, Skype en online onderwijs kennen gloriedagen. Misschien moet er gewoon gestreefd worden naar meer klantentevredenheid door conference calls te zien als een service tool? Feit is dat bedrijven veel nieuwe maatregelen zullen moeten nemen. We kunnen alleen maar hopen dat de deuren ook worden geopend voor voldoende ecologische en wellbeing maatregelen? En mag dit ook een boodschap zijn voor de overheid."