Ekopak A’pen 22

Tieltse Ekopak mag waterfabriek van de toekomst bouwen in het Antwerpse havengebied

TIELT - Het gaat hard voor het Tieltse en sinds vorig jaar beursgenoteerde Ekopak van CEO Pieter Loose en co-aandeelhouder Marc Coucke.  Op de oude site van Ford mag Ekopak een multifunctionele waterfabriek bouwen die tegen 2025 volledige operationeel moet zijn. Een referentie om u tegen te zeggen. Het contract met het Antwerpse havenbestuur, vertegenwoordigd door CEO Jacques Vermeire, werd zopas getekend onder het alziend oog van de Vlaamse minister-president Jan Jambon. "We zijn bijzonder enthousiast over dit project en beschouwen het als een nieuwe, belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling/implementatie van netonafhankelijke wateroplossingen”, aldus Pieter Loose. 

 

In 2021 had Ekopak zich kandidaat gesteld om een perceel van 2 hectare in NextGen District (de voormalige Opel-site) in concessie te nemen. De kandidatuur werd nu weerhouden en de concessieovereenkomst werd getekend met Port of Antwerp-Bruges. Ekopak zal er een waterfabriek van de toekomst bouwen met een hoogtechnologische waterzuiveringsinstallatie. De nieuwe waterfabriek is ook een belangrijke mijlpaal voor Waterkracht, de joint-venture van Ekopak, water-link en PMV. (www.water-kracht.be)

Dubbel doel

De nieuw te bouwen Ekopak-fabriek zal voor 2 doeleinden ingezet worden. Enerzijds gaat de nieuwe waterzuiveringsinstallatie omliggende bedrijven voorzien van kwalitatief en duurzaam proceswater. Dit omvat zowel het recupereren en filteren van afvalwater als het capteren en conditioneren van hemelwater. Met deze gedecentraliseerde aanpak zal Ekopak het NextGen District de mogelijkheid bieden om in te staan voor zijn eigen watervoorziening.
Anderzijds speelt de waterzuiveringsinstallatie een belangrijke rol in Waterkracht, een samenwerkingsproject waarbij vanaf 2025 het afvalwater van Antwerpse gezinnen zal worden opgewerkt tot koelwater voor de haven. Ekopak zal het aangeleverde gezuiverde afvalwater in de fabriek verder opwaarderen. In totaal gaat het over 20 miljard liter water per jaar dat wordt opgewerkt. Waterkracht is een joint-venture van Ekopak, water-link en PMV. De getekende concessie is een belangrijke stap voor de joint-venture.