VIDEO. ‘Bedrijven zijn nog te veel op zoek naar de witte raaf’: zo denken werkgevers zelf erover

 

Op het Made in-event kregen de zeventig aanwezige ondernemers, CEO's en topmanagers vier stellingen voorgelegd met betrekking tot de krapte op de arbeidsmarkt. Dat leverde heel wat voer voor discussie op, soms botsende visies ook, maar altijd inspirerende inzichten. In deze video komt de eerste stelling aan bod: 'Zijn werkgevers nog te veel op zoek naar de witte raaf'?

Vroeger was het simpel: je schreef een vacature uit met allerhande profieleisen en selecteerde uiteindelijk de meest geschikte werknemer. Maar tegenwoordig zijn er vacatures waar zelfs geen kandidaten meer voor opdagen. Moet je dan als ondernemer de lat lager leggen of je werving aanpassen?

De meningen zijn verdeeld. Sommige ondernemers doen het liever met minder maar met gemotiveerde en beslagen medewerkers, andere zijn gewoon blij als ze volk vinden. Het juiste diploma is al voor drie op de vier werkgevers geen must meer om iemand op gesprek te laten komen, en van deze groep willen bijna acht op de tien bedrijven zelf extra opleidingen aanbieden. Voor het merendeel van de werkgevers is het voldoende dat kandidaten aan 60 tot 80% van de profieleisen beantwoorden, zo blijkt uit de enquête die Made in en Jobat lieten uitvoeren. Een belangrijk aandachtspunt voor bedrijven: de manier waarop ze hun jobadvertenties en profieleisen opstellen.

Maar zoeken of hopen bedrijven toch nog te veel op die modelmedewerker, die witte raaf? In deze video kan je zien hoe de werkgevers zelf daarover denken.

LEES OOK. Pulsar Power opent kantoor in Griekenland, omdat daar nog ingenieurs zijn