IMG_9446

West-Vlaamse industriële wasserijen spelen cruciale rol

WEVELGEM - Industriële wasserijen zijn opgenomen in de lijst met bedrijven die noodzakelijk zijn voor de bescherming van de vitale belangen van de natie en de behoeften van de bevolking. Want deze bedrijven spelen een cruciale rol in het indijken en overwinnen van deze crisis. Dat heeft de overheid bekend gemaakt.  In West-Vlaanderen gaat het onder meer om Klaratex (Wevelgem), Dumoulin (Komen), Rapid Industry (Ingelmunster), Clean Lease (Oedelem en Bissegem), Edelweiss (Wakken) en De Witte Vlinder (Zonnebeke). Maar de sector zelf vraagt ook met aandrang om de continuïteit niet in het gedrang te brengen.

Industriële wasserijen en linnenservices werken naarstig door. Ze verwerken en vervoeren dagelijks duizenden tonnen wasgoed voor onder meer ziekenhuizen, woonzorgcentra, laboratoria. Daarbij onder andere plat linnen zoals beddengoed, werkkleding en beschermende jassen voor artsen en verplegend personeel, die in tijden van virusverspreiding aanzienlijk vaker moeten worden vervangen. Allemaal onontbeerlijk in het gevecht tegen deze pandemie. Ze reinigen ook de persoonlijke kledij van rust- en verzorgingstehuizen. Dat is heel belangrijk nu de bewoners geen bezoek meer mogen ontvangen van familie.

Extra richtlijnen

Omdat het welzijn van onze werknemers in deze crisis een belangrijk aandachtspunt blijft, hebben al onze bedrijven een aantal extra richtlijnen inzake welzijn opgesteld, zo staat te lezen in een persbericht. Zoals het respecteren van de afstandsregels. Maar ook de terbeschikkingstelling van de nodige beschermingsmiddelen (handschoenen, mondmaskers, enz.) aan de werknemers die in contact komen met bezoedeld wasgoed. Nu de ergste toestroom van patiënten nog moet komen in de ziekenhuizen, zal dat ook kunnen leiden tot een tsunami van besmet linnen. Op dat moment komen ook de wasserijen snel in de problemen. Zij geraken namelijk op geen enkele manier meer aan geschikte mondmaskers om hun personeel te beschermen. De voorraden slinken zienderogen en zullen snel uitgeput geraken.

Terechte vragen

"Het is geen optie om de medewerkers zonder ademhalingsbescherming besmet linnen te laten verwerken in de vuile zone", luidt het in de sector. "Het zou zelfs te gek voor woorden zijn, aangezien deze bedrijven net de verstrekking van PBM’s in hun dienstverlening hebben opgenomen. En er stelt zich nog een tweede probleem. Ziekenhuizen en rusthuizen hamsteren ook beschermende kledij, zoals schorten. Wij kunnen er niet snel genoeg nieuwe aankopen, laat staan verwerken. Daarom lanceren we een oproep aan de overheid om er voor te zorgen dat industriële wasserijen mee worden opgenomen in de lijst met bedrijven die prioritair mogen bevoorraad worden met mondmaskers (ffp2/ffp3), beschermende overalls (Tyvek-pakken), handschoenen en alles wat nodig is om de continuïteit van deze ondernemingen te garanderen."