petit rouge (Foto: Simon Mouton)

West-Vlaamse projectontwikkelaars ION en POC gaan samen aan de slag in Blankenberge

BLANKENBERGE - Noem het maar een primeur. Twee West-Vlaamse projectontwikkelaars, en bepaald niet de minste, slaan de handen in elkaar om van een iconisch hotel op de dijk van Blankenberge een nieuw uithangbord te maken. Ze werden samen eigenaar van het vroegere Hotel Petit Rouge dat al enkele jaren stond te verkommeren. Het project bevindt zich nog in de studiefase, maar kennelijk is het de bedoeling om de geel-goud gekleurde gevel in ere te houden.

Een nieuwe toekomst voor het bekende hotel Petit Rouge in Blankenberge is in de maak. Dat is alleszins de ambitie van projectontwikkelaars ION en POC Real Estate. Dat laatste bedrijf was al eigenaar van de aanpalende site en kocht begin vorig jaar samen met ION ook de Petit Rouge. Samen hopen ze het volledige terrein de komende jaren een nieuw gezicht te geven. De twee West-Vlaamse ontwikkelaars zijn zopas gestart aan een eerste studieronde en willen samen met het schepencollege van de kustgemeente bekijken wat de best mogelijke invulling voor deze historische site zou kunnen zijn.

Het verhaal van de Petit Rouge gaat al terug naar de jaren 1860 toen de Blankenbergse horecafamilie Pauwels er een café startten waar klanten het aperitiefdrankje petit rouge bestelden (een soort porto met kersensmaak). De naam van het drankje bleef verbonden met één van de eerste gebouwen op de dijk van Blankenberge dat nadien een succesvol hotel met bijna 80 kamers werd. In 1995 kocht de socialistische mutualiteit Voorzorg van Limburg het hotel om het te gebruiken als vakantiecentrum maar in januari 2020 sloot het voorgoed de deuren. Eerdere plannen om de Petit Rouge te slopen en er een volledig nieuw wooncomplex in de plaats te zetten, verdwenen in de prullenmand.

Openbaar domein

Begin vorig jaar werden de Waregemse projectontwikkelaar ION en het Roeselaarse POC Real Estate - een ervaren ontwikkelaar van vastgoed aan de kust maar ook in Polen – eigenaar van de Petit Rouge. Beide partijen willen er echter niet zomaar een nieuw woonproject van maken.

“Doordat we de site als één geheel en niet als twee afzonderlijke percelen beschouwen, kunnen we breed denken in onze plannen", luidt de commentaar van Elisabeth Van damme, CEO van POC. "Zo willen we graag de economische activiteit van Blankenberge stimuleren en zou het een optie kunnen zijn om bijvoorbeeld het openbaar domein open te trekken. Eén van onze ambities is om de beschermde trappen, die doorheen de jaren wat minder tot hun recht kwamen, opnieuw een prominentere plaats te geven.”

In overleg met

Het pand stond in Blankenberge steevast bekend als het gebouw met de knappe gelige gevel. In eerdere plannen was er nog sprake dat het volledige gebouw tegen de grond zou gaan maar dat lijkt niet tot de plannen van de nieuwe eigenaars te behoren.

“Wij zijn bezig aan een studieronde over onze sites en de gelaagdheid aan de kust", zegt Kristof Vanfleteren, CEO ION. "Precieze plannen zijn er nog niet maar het is zeker onze bedoeling om het historisch erfgoed zo goed als mogelijk te bewaren en te integreren op de nieuwe site. Daarnaast kijken we of we kunnen breken met de typische ‘Atlantikwall’ - de klassieke appartementsgebouwen op de Zeedijk - en meer differentiëren. Maar het belangrijkste is dat we er een gedragen project van maken waar Blankenberge en haar inwoners van zullen profiteren.”

Beide ontwikkelaars hebben hun ambitie voor de volledige site alvast toegelicht aan het schepencollege van Blankenberge en benadrukken dat ze doorheen het volledige traject de buurt willen informeren en betrekken. In een volgende fase zal een dossier samengesteld worden om naar de stedenbouwkundige administratie te stappen.