Open Monumentendag 21

Zuid West-Vlaanderen brengt op Open Monumentendag een ode aan ‘eilanden van ondernemerschap’

KORTRIJK - Op Open Monumentendag kan al wie interesse heeft zich vergapen aan historisch erfgoed. In Zuid West-Vlaanderen gaat het om een zonder meer uniek project, dat ook via de fiets kan bezocht worden. Een tiental oude hoeven uit de regio openen hun deuren. Het zijn unieke locaties die aantonen hoe ondernemerschap en ecologie ook vroeger al hand in hand gingen.      

Vijf steden en gemeenten zijn bij het project betrokken: Kortrijk, Menen, Waregem, Zwevegem en Harelbeke. Drie buitenlandse 'designers in residence' (een project van Designregio Kortrijk en Leiedal, zie foto) - waaronder een in 2013 gevluchte Syrische architect - hebben de voorbije periode ruim 500 oude boerderijen of pachthoven uit de regio in kaart gebracht en gefotografeerd.

Het gaat vaak om architecturale pareltjes die her en der in het landschap of in de binnensteden terug te vinden zijn. Voorbeelden zijn onder meer Goed te Cattebeke (Zwevegem), de Heerlijkheid van Heule, Hoeve te Coucx (Marke), Goed te Nieuwenhove (Waregem), Goed te Brasseye (Bellegem), Ter Biest (Menen), Park Baron Casier (Waregem, zie foto), Hoeve de Priesterage (Zwevegem), Wagenhuis Kapel Te Spieghele (Kortrijk) en Ten Rooden Duifhuize (Zwevegem). Al deze historische sites kunnen op Open Monumentendag bezocht worden, en een uitgestippelde fietsroute met kaart faciliteert ook de visites. In de zuidelijke Broeltoren van Kortrijk is er ook een mini-expositie opgesteld, waar ook de kaart met het parcours is te verkrijgen.

500 waterburchten

De 'waterburchten' van Zuid West-Vlaanderen zijn lokale nederzettingen omgeven door een gracht. In de late Middeleeuwen waren er meer dan 500. Vandaag hebben veel van die sites de tijd overleefd en getuigen ze vaak van nieuw ondernemerschap. Ze doen dienst als educatieve of recreatieve centra, als cultuurcentra, als eventlocaties of als kleine bedrijven in de landbouw of in de voedingssector.