Expertisecentrum Dementie Paradox, expertisecentrum Dementie Memo, herinneringsfotografe Tania Mertens van Het Onroerend Goed en Zorgtraiteur Claessens André uit Nossegem schaarden zich achter De schort van mijn oma. André legt uit hoe het project tot stand is gekomen. “We hebben alle vier ervaring in de zorg en weten wat er daar speelt.” André merkte als traiteur op dat het geserveerde eten vaak niet overeenkomt met het smakenpalet dat de mensen gewoon zijn vanuit hun regio.
Lees ook: Zorgtraiteur Claessens André wint Inclusieve Onderneming Award 2024
Tania komt als herinneringsfotografe dan weer op andere manieren in contact met ouderen. De twee stapten met hun gedeelde passie voor het vasthouden aan herinneringen naar Expertisecentrum Dementie Memo en Paradox. “Zij hebben theoretische en praktische expertise.”
Ganse regio
Deze week werd de aftrap van het project gegeven. De partners focussen zich nu nog op de driehoek tussen Brussel, Leuven en Mechelen. “Ons doel is over een jaar een kookboek met recepten, verhalen en foto’s van rusthuisbewoners uit te brengen”, zegt André. “En het uiteindelijke doel is voorkomen dat die gerechten verloren gaan.”

Tijdens de kick-off waren er al zo’n 30 lokale zorgactoren aanwezig. De vier partners roepen nu alle rusthuizen op om gratis deel te nemen aan het project. “Op termijn hopen we dan ook eenzelfde project in andere regio’s op poten te kunnen zetten. Het zou zonde zijn dat de gerechten op grootmoeders wijze helemaal verdwijnen.”
Lees ook: Zorgtraiteur Claessens André breidt uit naar Mechelen en levert maaltijden aan huis met cargofiets
André maakte zelf enkele jaren geleden al een kookboek met allerlei oude gerechten met witloof in Zaventem. “Vanuit verschillende woonzorgcentra kreeg hij de vraag om dit nog eens opnieuw te doen, maar deze keer voor een hele regio”, vertelt de zaakvoerder. Jaren na datum wordt die vraag nu dus beantwoord.