Sierteelt blijft belangrijke speler in Oost-Vlaamse economie

790661562

Van 22 april tot 1 mei 2016 vinden de  Floraliën plaats en staat Gent 10 dagen in bloei. De Gentse Floraliën vonden voor de eerste keer plaats in 1835 in het Citadelpark en ze zijn daar gebleven tot 1985. In dat jaar is de grote bloemen- en plantententoonstelling dan verhuisd naar Flanders Expo in de deelgemeente Sint-Denijs-Westrem, maar nu keert ze dus terug naar het stadscentrum.

De Vlaamse siertelers zijn  prominent aanwezig op de Floraliën en tonen zich van hun beste kant in de Floraliënhal in het Citadelpark. Meer dan 80 siertelers vertegenwoordigen er hun sector. Met meer dan 250 variëteiten, gaande van kleine bloemen tot meer dan 10 meter hoge bomen, tonen ze de grote diversiteit van de sector.  Meer dan 100.000 individuele planten maken van de Floraliënhal een landschap op zich waar de verschillende kleuren, geuren, smaken en vormen alle zintuigen aan het werk zetten. Zo zetten de Floraliën én de Vlaamse siertelers in op ‘beleven’, in al zijn vormen.

AVBS, de sierteelt- en groenfederatie die siertelers en tuinaanleggers verenigt en die opereert vanuit Lochristi, is de initiatiefnemer van de invulling in de Floraliënhal. AVBS is al meer dan 2 jaar bezig met de voorbereiding. Wat vanaf 22 april te zien zal zijn is het resultaat van een intense samenwerking tussen de siertelers, leden van AVBS, en het architectenteam Inge De Bruycker, Denis Dujardin en Geert Pattyn. Ze bouwen in de Gentse Floraliënhal momenteel één groot landschap op.

De Vlaamse sierteelt die zeer nadrukkelijk in Oost-Vlaanderen is verankerd, zorgde in 2015 voor een omzet van 550 miljoen euro en vertegenwoordigt  hiermee 10% van de totale omzet van land- en tuinbouw. De sector heeft een positieve handelsbalans waarbij onze buurlanden Nederland, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk onze belangrijkste afzetmarkten zijn.

De sector stelt meer dan 11.000 mensen tewerk in Vlaanderen. Eigen aan de Vlaamse sierteelt is de sterke band met onderzoeksinstellingen, gaande van fundamenteel onderzoek tot praktijkonderzoek in onder andere universiteiten, hogescholen, het ILVO en het Proefcentrum Sierteelt. De betrokkenheid van individuele siertelers is hierbij vaak groot. Voortdurend innoveren, zowel op teelttechnisch vlak als op vlak van ontwikkelen van nieuwe variëteiten, is eigen aan de sector. Dit resulteert in een heel divers pallet aan bedrijven en producten, wat de Vlaamse sierteeltsector typeert.