Groepsfoto (1)

Logies en fietscafés beloond voor inspanningen toegankelijk toerisme

DIEST/HALLE/HERENT/LUBBEEK/TIENEN/ZEMST-Dertien logies en fietscafés, uit Diest, Halle, Herent, Holsbeek, Lennik, Lubbeek, Merchtem, Overijse, Roosdaal, Tienen en Zemst, worden beloond voor hun inspanningen rond toegankelijk toerisme. Samen kunnen ze rekenen op een tussenkomst van 124.145 euro. 

De logies en fietscafés kunnen aanspraak maken op een tegemoetkoming omdat ze hun zaak toegankelijk maken voor mensen met een beperking. Met ‘Iedereen Toerist’ zet de provincie in op een inclusief en toegankelijk toerisme voor iedereen. In dat kader lanceerde de provincie eind vorig jaar een oproep ‘Inclusief en toegankelijk toerisme’ voor fietscafé- en logiesuitbaters’. Met de tegemoetkoming wil de provincie de drempels verlagen of  wegnemen en de vrijetijdsparticipatie verhogen van elke persoon, ongeacht zijn of haar beperking.

inclusie en toegankelijkheid 

“We dagen ondernemers uit om inclusie en toegankelijkheid te verhogen in hun locatie”, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor Toerisme (CD&V). “Het is voor toeristische ondernemers niet evident om investeringen te doen voor toegankelijkheid. Met deze tegemoetkoming willen we hen ondersteunen zodat ze toch die aanpassingen kunnen doen en die hulpmiddelen kunnen aankopen”.

Hulpmiddelen

Dertien aanvragen werden goedgekeurd, goed voor 124.145 euro. De centen zullen gebruikt worden voor de aankoop van hulpmiddelen zoals een hellend vlak, een onder-rijdbare picknick-tafel, douchezitjes, hoog-laag bedden, steungrepen, een platformlift, de uitwerking van thematische beleefkoffers alsook voor investeringswerken aan badkamers, toegangspaden en terras. Hieronder een overzicht van de goedgekeurde aanvragen :

Vakantiewoning Les Tourelles
Diest
9.000
Hotel Alsput
Halle
15.000
Vakantiewoning Eskala
Zemst
450
Fietscafé Den Bonten Os
Overijse
15.000
Fietscafé Het Bos
Merchtem
7.500
Vakantiewoning Boerderij Jos Theys
Holsbeek
14.687
Vakantiewoning starter
Pellenberg
15.000
Vakantiewoning starter
Vissenaken
14.365
B&B starter
Herent
4.628
Fietscafé Klosken
Lennik
5.554
Vakantiewoning Vakantieverblijf Hageland
Holsbeek
9.975
B&B BnB De Woestijn
Roosdaal
488
Vakantiewoning Drogenhof
Lubbeek
12.498