https___static © FVV

Zware brand in Gentse haven vernielt loods Stukwerkers

GENT - Bij het Gentse havenbedrijf Stukwerkers aan de Port Arthurlaan is woensdagavond brand uitgebroken. Een loods van 7.500 vierkante meter ging samen met een lading kunstmest en een grote partij hout in de vlammen op. “Het belangrijkste is dat geen van onze mensen gewond raakte”, zegt Sam De Wilde, bestuurder van Stukwerkers. “De drie dokwerkers die aan het lossen waren hadden net pauze en waren dus niet in de loods aanwezig.”

In een loods van het Gentse havenbedrijf Stukwerkers, gespecialiseerd in de opslag en verdeling van goederen zoals mest en producten voor de auto-industrie, brak brand woensdagavond omstreeks 18u een hevige brand uit. De vlammen sloegen in een mum van tijd door het dak van de loods. Het vuur en de rookpluim waren tot in het centrum van Gent te zien. De brandweer kwam massaal ter plaatse. Bewoners uit de ruime omgeving werd uit voorzorg gevraagd om ramen en deuren gesloten te houden.

Iets na 19.30 uur bevestigde de brandweer dat het personeel op tijd uit de loods is geraakt en dat er geen gewonden vielen. “De brand is onder controle maar er zal nog uren moeten worden nageblust. Er wordt ook onderzocht of er schadelijke stoffen aanwezig zijn in het gebouw. De omliggende gebouwen zijn gevrijwaard.”

Oorzaak nog niet duidelijk

De oorzaak van de brand is nog onduidelijk. Er wordt gesproken over een incident met een bulldozer, maar dat wordt ontkend door Stukwerkers zelf. “Er is vooralsnog geen enkele aanwijzing dat de oorzaak van de brand iets met bulldozers zou te maken hebben”, zegt Sam De Wilde van Stukwerkers.

©  David Van Hecke & Brandweerzone Centrum

De bewuste loods was de meest recent gebouwde die Stukwerkers in de haven van Gent heeft en stond er nog maar enkele jaren. “Op het moment van de brand was een deel van de loods ingenomen door kunstmest en een ander deel door hout. Twee zeer brandbare materialen. “Kunstmest is niet van zichzelf ontvlambaar,” aldus Johan Bresseleers, woordvoerder van North Sea Port, “maar als er een vonk is, leidt dat tot een serie ontploffingen.”

Volgens Sam De Wilde zal de brand geen werkloosheid tot gevolg hebben voor de 50 werknemers en enkele tientallen havenarbeiders die vaak voor het bedrijf werken.

Johan Bresseleers laat ten slotte nog weten dat het Grootdok volledig is afgesloten voor alle scheepvaart. “Ook de aanpalende bedrijven liggen in de mate van mogelijk stil.”

 

Bron: Simon Dekaezemaker, Geert Neyt en Sander Luyten – Het Nieuwsblad