Schermafbeelding 2022-02-03 om 15.39.51

Biotalys gaat samenwerking aan met state-of-the-art productievestiging in Oostenrijk

GENT/WENEN – Het Gentse Biotalys en Oostenrijkse Kwizda Agro kondigen een overeenkomst aan waarbij Kwizda Agro de producten zal formuleren die Biotalys ontwikkelt op basis van proteïnen. Deze overeenkomst vormt het cruciale sluitstuk in het productieproces van Biotalys' eerste biologische pesticide (fungicide) Evoca dat gepland is om op de markt gebracht te worden in de Verenigde Staten in de tweede helft van 2022.

Bij formuleren wordt een actief bestanddeel omgezet in een gewasbeschermingsmiddel waarmee een teelt kan worden behandeld. Het vormt de laatste stap in het productieproces van een biologisch bestrijdingsmiddel vooraleer het wordt verpakt en geleverd aan de klant. De producten van Biotalys zullen geformuleerd worden in Kwizda Agro’s state-of-the-art vestiging in Leobendorf, Oostenrijk. Deze vestiging beschikt over de meest vooruitstrevende technische installaties en behaalde recente ISO-certificeringen op vlak van kwaliteit, milieumanagement en gezondheid & veiligheid.

Kwizda Agro zal het vloeibare actieve bestanddeel formuleren tot het eindproduct dat zal bestaan uit in water oplosbare korrels. Het bedrijf zal de producten ook verpakken voor levering aan het distributiekanaal van Biotalys.

Eeuw ervaring

“Ons bedrijf bouwt voort op bijna een eeuw aan ervaring in het leveren van diensten aan de landbouwsector. Wij willen dan ook de beste partner zijn voor hoge kwaliteitsformuleringen voor de agro-industrie”, zegt Ronald Hamedl, CEO van Kwizda Agro.

“Wij zijn blij om de biologische oplossingen van Biotalys toe te voegen aan onze groeiende portfolio van biologische formuleringen en zo bij te dragen aan het op de markt brengen van eindproducten die telers helpen om hun gewassen op milieuvriendelijke manier te beschermen.”

Evoca: eerste gewasbescherming op basis van proteïnen

Het eerste product dat door Kwizda Agro zal worden geformuleerd zal Evoca zijn, een biofungicide op basis van proteïnen dat er op gericht is om groenten- en fruittelers een nieuw middel te bieden als onderdeel van geïntegreerde gewasbeschermingsprogramma’s. Het middel helpt ziektes als Botrytis en echte meeldauw te bestrijden om zo ook de afhankelijkheid van chemische pesticiden met bijhorende residuen in de oogst te verminderen en een belangrijk nieuw instrument te leveren bij het beheersen van resistentie-ontwikkeling van de ziekte.

Luc Maertens, COO van Biotalys, stelt: “We werkten al samen met Kwizda Agro tijdens de ontwikkeling van ons eerste biofungicide Evoca, en het bedrijf gaf hierbij blijk van een enorme betrouwbaarheid.”

“De formuleringsvestiging in Oostenrijk wordt voortdurend aangepast aan de hoogste standaarden inzake duurzaamheid, gezondheid & veiligheid en kwaliteitsbeheer, zodat dit partnerschap ons niet alleen producten van hoge kwaliteit bezorgt die we nodig hebben voor ons aanbod aan telers wereldwijd, maar ook het belang aantoont dat wij hechten aan duurzaamheid in elke stap van het productieproces.”

Wachten op goedkeuring

Biotalys diende een registratie-aanvraag voor Evoca in bij het Environmental Protection Agency  in de Verenigde Staten en verwacht een goedkeuring te bekomen in de tweede helft van 2022. In de Europese Unie ontving Biotalys bevestiging van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid en het College voor Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden dat het dossier toegelaten wordt voor nazicht.